Izvor: RTS, 08.Maj.2023, 22:41

"Асошиејтед прес" и "Њујорк тајмс" добили Пулицерову награду за извештавање о Украјини

Америчка новинска агенција "Асошиејтед прес" добитник је овогодишње Пулицерове награде за извештавање у јавном интересу захваљујући извештавању о опкољененом украјинском граду Маријупољу, док је дневник "Њујорк тајмс" добитник у категорији међународно извештавање, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << а награду је заслужио текстовима о инвазији Русије на Украјину.
Репортерка Вашингтон поста Керолајн Киченер освојила је Пулицера за национално извештавање о абортусу у Сједињеним Америчким Државама, након прошлогодишње одлуке Врховног суда САД да се укине загарантовано право на абортус.

Вол стрит џурнал је добио Пулицерову награду за истраживачко новинарство за откривање сукоба интереса званичника у десетинама савезних агенција. 
Лос Анђелес тајмс је награђен у категорији најновија вест због објављивања снимка разговора градских званичника на којем су се чули расистички коментари.
Новинска агенција Асошиејтед прес је награђена и Пулицеровом наградом за фотографије најновијих вести због 15 фотографија на којимa су приказане разорне последице рата у Украјини на живот обичних људи.
У серији награђених фотографија је фотографија радника хитне помоћи који носе трудну жену, која је касније умрла, кроз разорене ходнике породилишта у украјинском граду Маријупољ, фотографија пса који стоји поред тела убијене жене, као и фотографија старице која клечи поред ковчега свог сина на гробљу на периферији Кијева.
Пулицерова награда први пут додељена 1917. године Годишња Пулицерова награда први пут је додељена 1917. и представља најпрестижније признање у америчком новинарству. Названа је по мађарско-америчком новинару и издавачу Џозефу Пулицеру, који је након смрти 1911. године завештао новац за оснивање награде и школе новинарства на Универзитету Колумбија.
Награда се додељује сваке године у 21 категорији, а добитнике бира независна комисија састављена од представника медија. 
Поред новинарства, Пулицер се додељује и у осам категорија у области књижевности, музике и позоришта.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.