Izvor: RTS, 08.Maj.2023, 20:27

Србија, дани туге и солидарности - ђаци се вратили на наставу, полиција у свим школама

Иако су званично прошли дани жалости, у Србији су и даље дани туге. Ђаци у Србији вратили су се на наставу. Мере Владе ступиле су на снагу. Од јутрос су полицајци у свих 1.800 школа. Наставе нема једино у Основној школи на Врачару, месту велике трагедије. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Први пут од среде када се трагедија десила, у ОШ "Владислав Рибникар" стигли су први ђаци Нема редовне наставе, али је организован прихват ученика нижих разреда, углавном од првог до четвртог разреда који су у продуженом боравку које родитељи не могу да оставе саме код куће због посла и других обавеза.


Уз учитеље и запослене у школи, њих су сачекала и четири школска полицајца, што је више него у осталим школама у Србији.
ОШ "Владислав Рибникар" има око  1.000 ученика који ће се у школске клупе вратити према плану који су направили Министарство просвете, Министарство здравља, наставници и родитељи.
Препорука Министарства је да деца која нису спремна за повратак не треба да се врате у среду, како је планирано и да на томе не треба инсистирати.
Подсећају да су ту од петка школски тимови, психолошке подршке и да су ту да дају сваки савет и препоруку, како деци и њиховим родитељима, тако и наставницима у школи.
Истичу да, нако јучерашњег савета родитеља, већина родитеља подржава повратак у школу, уз напомену да треба прилагодити наставу ученицима и остале активности у школи.
Полицајци су апеловали да свако сумњиво и некарактеристично понашање ученика треба пријавити како би могли да реагују на време и да евентуално спрече инциденте. 
Дан у школама у Србији После четири године рада, школски полицајац Слађана Краљевић добила је појачање - колегу и патролу која обилази подручје око школе. Деца и родитељи, верују, добили су већу сигурност.
“Јако је важно поверење и то бих истакла, јер обавеза школског полицајца је да створи поверење код родитеља, деце и сваког грађанина који ће сутра послати дете у школу“, каже Слађана Краљевић, школска полицајка.
Иста слика у свих 1.800 школа у Србији. У једној београдској, сем појачаних мера безбедности, стање редовно. Директорка каже да у учионицама нема мање ђака и да се поштују препоруке Министарства.
“Да се деца чују, саслушају, да искажу како се осећају, шта их брине, да је логично да страх постоји, али и да ће проћи, да им ми помогнемо да то превазиђу“, истиче Мирјана Слобода, директорка ОШ “Скадарлија“.
Највећа помоћ биће потребна ђацима ОШ “Владислав Рибникар“. По повратку у клупе, уместо класичне наставе, предвиђено је оснаживање ученика. Надлежни објашњавају зашто њихово измештање у друге школе није део акционог плана.
“То је само пролонгирање нечега што за децу није добро, измештање деце у другу средину, и након таквог једног објашњења родитељима да би деца опет пролазила кроз питања вршњака шта се десило, зашто се десило и слично, само би и даље наставили. Деца су већ свесна ситуације“, напомиње Драган Филиповић, начелник Школске управе.
Део плана није ни реконструкција школе, али то општина планира још од 2017. Као највећу опасност за децу стручњаци означавају кабинет историје у коме је настрадало највише деце.
“За сада ће ђаци улазити из Светозара Марковића, ово ће бити улаз само за наставнике и професоре. Тако да це општина Врачар инсистирати да се реконструкција тотална ове школе уради“, указује Милан Недељковић, председник општине Врачар.
У међувремену, стручњаци дају савете за психолошку подршку деци.
“Не треба очекивати да ће деца прићи одраслима, али одрасли могу да поставе питања - како се осечају, шта мисле. Али, то не треба да буде на начин који је наметљив, нека деца неће уопште бити спремна неко време да разговарају, требаће им времена“, напомиње Невена Чаловска Херцог, психијатар.
Имају савет и за родитеље - не очекујте да ће деца лако наставити тамо где су стала прошле среде и поштујте разлике које постоје и у најмлађем узрасту.
Стање повређених У Ургентном центру је троје повређених из ОШ "Владислав Рибникар". Урађено је неколико интервенција које су добро прошле. 
У истој установи је и шесторо повређених из масовне пуцњаве у Младеновцу и околини, а остали повређени из те масовне пуцњаве су преусмерени у друге клинике КЦ Србије.
Када је реч о онима који су смештени у Ургентном центру, из обе масовне пуцњаве, двоје повређених је у тешком стању.
У тешком стању је и даље девојчица из ОШ "Владислав Рибникар" која је смештена у Дечјој клиници у Тиршовој.
Највећи одзив за добровољно давање крви у последњој деценији Из Института за трансфузију крви кажу да оволики одзив грађана који су се јављали да буду добровољни даваоци не памте, и да је само прошле недеље било 2.500 добровољних давалаца. Од тога истичу податак да је било 40 одсто младих људи, да је реч о средњошколацима и студенатима.
“Ово што се догодило је све нас лично потресло, али наш народ је такав да када се догоде неке несреће жели да помогне и заиста су показали хуманост и племенитост и личну друштвену одговорност по томе што су дошли и желели да помогну свима који су повређени“, наводи Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви.
Истиче да је у последњој деценији то највећи одзив.
“Био је велики одзив када су се 2014. догодиле поплаве, али није било оволико. У сали института је 633 особе дало крв, што је огроман одзив“, указује Кнежевићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.