Izvor: RTS, 08.Maj.2023, 16:08

Медвеђа: Освештани темеља кућа за социјално угрожене породице

У Медвеђи је почела изградња 5 кућа за социјално најугроженије вишечлане породице. То је пројекат добротворног старатељства "Добри Самарјанин" Епархије нишке, уз подршку Општине и бројних хуманитарних организација.
 

Под туђим кровом, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << честити, вредни са скромним примањима Драган и Тања школују 2 ћерке и синове - близанце. После четврт века подстанарског живота у Медвеђи срећа и спокој. Обрадовали су их гости из Епархије нишке. Породица Миленковић прва ће добити нови дом.
"Ја знам да ово никад не би могао сам да решим без помоћи Епархије нишке, наше општине”, захвалан Драган Миленковић, из Медвеђе.
"Стварно сам срећна. Још подстанар цео живот, мучиш се”, додаје Тања Миленковић, Драганова супруга.
Подстанари су и Нешковићи са шесторо деце, 17 година се селе из куће у кућу. Живе од рударске плате у 2 собе пуне влаге. Од лета имаће боље услове.
"Ово је кључно питање што би рекли за нас. Највећи проблем што би могли да решимо", наводи Радош Нешковић, из Медвеђе.
Уз тешку свакодневицу прате их и болести. Десетогогодишњи Василије има тумор на мозгу и Старџ-Веберов синдром, 4 године старији брат Вукашин болује од епилепсије.
"Хвала Богу добили смо кров над главом што нам много значи понајвише због деце, за Василија ми много, много значи", истиче Јелена Нешковић, Радошева супруга.
Горња Јабланица предњачи по броју вишечланих породица на југу земље. За најугроженије почиње нови живот захваљујући хуманитарној акцији Епархије нишке. На земљишту које је уступила и комунално опремила Општина Медвеђа постављени су и освештани темељи кућа.
Епископ Нишки господин Арсеније каже: "Ово је највећи за сада можемо рећи наш пројекат, а то је изградња кућа за потребе породица које немају свој кров над главом, а које имају троје и више деце."
"Ми ћемо учествовати у свим другим акцијама заједно са представницима Епархије нишке и помагати на сваки могући начин”, наводи Драган Кулић, председник Општине Медвеђа.
Подршка стиже од бројних хуманитарних организација из земље и дијаспоре.
"Наша организација је свакако општину Медвеђа ставила као једну од општина од приоритета", наводи Игор Стевановић Орељ, из Организације "Срби за Србе".
Прва ће бити усељена половином јуна. У изградњу и опремање куће биће уложено 45.000 евра. Свака ће имати 63 квадрата.
Епархија нишка позива све људе добре воље да се прикључе хуманитарној акцији слањем поруке на број 4018. Донација може да се уплати и на динарски рачун 265-4050310001316-72. Контакт за детаље акције 066/8288-918.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.