Izvor: RTS, 03.Maj.2023, 20:46

Катар и Египат убедили Хамас, примирје после ракетног обрачуна у Појасу Газе

Катар и Египат су успели да убеде Хамас да прекине ракетне нападе на Израел, чиме је окончан нови талас тензија са потенцијално катастрофалним последицама по Појас Газе, јављју катарски медији. Салва ракета полетела је ка Израелу недуго пошто је у израелском затвору >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << преминуо један од лидера Исламског џихада, Кадер Аднан. Серија ваздушних напада израелске авијације прекинут пошто је лидер Хамаса пристао на примирје.
Палестински званичници потврдили су да је од среде ујутро на снази прекид ватре у Појасу Газе, чиме се овај регион измакао са ивице отвореног рата са Израелом, пише палестински дневник Фалестин, наводећи да су катарски и египатски изасланици одиграли кључну улогу у преговарачком процесу.
Најмање 30 пројектила лансирано је са неколико локација у Појасу Газе у уторак увече, недуго пошто је у израелском притвору после 86 дана штрајка глађу, преминуо један од лидера Исламског џихада Кадер Аднан.
Лидер Исламског џихада је био без свести када су га пронашли затворски чувари. Аднан, који већ годинама чека почетак суђења, одмах је пребачен у болницу, али покушаји реанимације су били неуспешни. Кадер Аднан је први палестински затвореник који је умро после штрајка глађу у израелском затвпору после више од 30 година.
Палестински лидери су његову смрт одмах назвали убиством, а демонстранти су изашли на улице у Појасу Газе и на Западној обали. Готово истовремено, салва пројектила полетела је према Израелу, од који су две експлодирале у Сдероту и раниле три особе.
Израелски авиони су, убрзо затим, пројектилима засули базе Хамас у Појасу Газе, чиме се овај регион, још једном, приближио отвореном рату између палестинских организација и Израела.
Египатски и катарски изасланици су реаговали брзо, па су успели да убеде лидере Хамаса и Исламског џихада да би наставак сукоба имао катастрофалне последице по Појас Газе, те пренели поруке Израелаца да не желе ескалацију сукоба.
Рано изјутра, лидер Хамаса Исмаил Ханијех је објавио прекид сукоба, тражећи од Израела да преда тело Кадера Аднана, али ни неколико сати после ове изјаве није било јасно када ће бити сахрањен један од лидера Исламског џихада. Важну улогу у преговарачком процесу одиграо је специјални изасланик УН за блискоисточни мировни процес Тор Венесланд.
Споразуму о прекиду ватре претходили су преговори који су, како наводе различити извори, вођени у Дохи, чије су власти у већ неколико наврата успевали да одврате Хамас од ескалације сукоба са Израелом.
Катар има сложене односе са Израелом, који, суштински, прате развој ситуације на палестинским територијама. Дипломатски престиж Дохе обрнуто је пропорционалан величини Катара.
Катарска дипломатија је последњих година играла кључну улогу у преговорима између талибана и Сједињених Америчких Држава и покушала да заузда ривалитет између Хамаса и Фатаха у Појасу Газе и на Западној обали.
Релативни мир на палестинским територијама, тврде западне дипломате, готово је искључиво резултат катарских донација, којима се плаћају јавне службе, гориво и храна за најсиромашније.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.