Izvor: RTS, 01.Maj.2023, 19:48

Изасланик УН: Судански генерали договорили се о мировним разговорима

Зараћене стране у Судану пристале су да пошаљу своје представнике на мировне разговоре, потенцијално у Саудијску Арабију, тврди изасланик Уједињених нација за Судан Волкер Пертес. У исто време, УН упозоравају на хуманитарну кризу тој земљи, где су од почетка сукоба >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << погинуле стотине цивила, а хиљаде су рањене.
Акценат, ако дође до мировних разговора између зараћених страна, биће на успостављању "стабилног и поузданог" прекида ватре уз надзор домаћих и међународних посматрача, изјавио је Волкер Пертес за АП.

Изасланик УН је ипак упозорио да и даље постоје одређени изазови како би се дошло до преговора.
Договори о прекиду ватре од прошле недеље поштовани су делимично, само у неким областима, док су се у појединим деловима земље беспрекидно водиле жестоке борбе, због чега су цивили морали да напуштају своје домове.
Хуманитарна криза – Суданци препуштени сами себи Борбе између суданске војске и Снага за брзо реаговање трају од 15. априла. Према подацима независног суданског удружења лекара, погинуло је 436 цивила, а 2.174 особе су рањене. Иако многи упозоравају, првенствено Уједињене нације, на хуманитарну кризу, Суданци су препуштени сами себи.
Многи се плаше за свој живот, јер двојица најмоћнијих људи Судана ратују у земљи која се деценијама суочава са грађанским ратовима, државним ударима и економским тешкоћама. Они који су остали у главном граду, немају хране, воде, струје. Борба за сваки дан живота. Све залихе, скоро су потрошене.
Пуцњи се чују од јутра до касно у ноћ. Упркос таквим, несигурним околностима, неки Суданци одлазе на какав-такав посао.
"Цене расту, морам да радим. Дођем на посао два или три сата, а онда затворим јер није безбедно. И тамо нема ничега”, наводи берберин Абдулбаки.
Многе породице беже од сукоба у Судану. Са мало личних ствари или без ичега напуштају своје домове, углавном пешке пређу и до 800 километара.
"Дошли су и напали наше село, а када су неки од нас хтели да изађу из својих кућа, убили су их", наводи избеглица из Судана Бусема Мухамед Араби.
Двадесет хиљада избеглих из Судана нашло је привремено уточиште у Чаду. Немају шаторе. Живе испод дрвећа, без воде и хране. А за неколико недеља почиње и кишна сезона.
"Ако не реагујемо сада, биће касно. Ако им не пружимо помоћ, пут ће бити блокиран и све избеглице ће бити заглављене", каже високи комесаријат УН за избеглице Брис Дегла. 
Многе земље, затвориле су амбасаде и спровеле највећу евакуацију својих држављанима од Авганистана 2021. УНХЦР доставља простирке за спавање, сапун и прибор за кување. Али, то није ни близу онога што је потребно земљи са 45 милиона људи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.