Izvor: RTS, 01.Maj.2023, 14:38

Грађани најбоље платише, колико ће поскупљење струје и гаса увећати рачуне

Од данас, и за грађане и за привреду, струја је скупља за осам, а гас 10 одсто. Колико ће то увећати месечне рачуне и како ће се одразити на цене других производа? Гас у Србији користи 335.000 домаћинстaва. Нова цена са ПДВ-ом за њих је 4,55 динара по киловат-сату. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је да ће цена гаса за индустријске потрошаче у Србији бити и даље три до пет пута мања него у било којој чланици Европске уније. Како је рекао, наплата гаса је на нивоу 98 посто, а најбоље платише су грађани, док код индустрије нарочито код сезонских потрошача има малих одлагања.

Рачуница Агенције за енергетику показује: просечна цена киловат-сата струје за домаћинства сада је 13,31 динар са ПДВ-ом, месечни рачун за оне који троше 300 киловат-сати биће увећан 250 динара, за 400 киловат-сати, а таквих је и највише, до 320 динара, за потрошњу 1.600 киловат-сати са грејањем на ТА пећи, месечно увећање је 1.000 динара.
"За сада су цене електричне енергије испод тржишног нивоа, што представља један елеменат социјалне политике и заштите свих домаћинстава. Оно што би у наредном периоду требало да се ради, а на чему инсистира и Европска унија и ММФ, јесте да се штите они најугроженији слојеви домаћинства кроз институцију енергетски заштићеног купца. Зато смо и добили донацију која треба да обухвати 190.000 домаћинстава, где ће се додељивати бесплатни киловати", рекао је Жељко Марковић из "Дилојта".
Локалне самоупрве сада морају више информисати угожене грађане како би поднели захтев за те енергетске олакшице. За привреду цена мегават-сата са 102,6 евра повећна је на 110,81 евро.
"То је минимално повећање у односу на претходне уговоре. Имајући у виду да је просечно учешће цене електричне енргије у цени финалног производа износи од 5 до 10 процената, зависно од индустрије, то би се у ценама финалног производа одразило са неким делом процента па не очекујем да ће бити поскупљења која су изазвана садашњим поскупљењем струје за привреду", напоменуо је Марковић.
Иако привреда уговара цену на слободном тржишту, код ЕПС-а се и даље снабдева више од 98 посто потрошача јер је код њих мегават-сат најјефтинији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.