Izvor: RTS, 30.Apr.2023, 16:19

Брнабић: Питање несталих највише оптерећује односе Србије и Хрватске

Премијерка Ана Брнабић истакла је да питање несталих највише оптерећује односе Србије и Хрватске. Поручила је да је Србија у потпуности отворена да се то питање реши и затвори, али да то питање није лако решиво за политичаре с обе стране. Нагласила је да је с хрватским >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << колегом Андрејем Пленковићем имала конкретан и добар састанак на све теме и истакла да стабилност у овом региону зависи од добрих односа Београда и Загреба.
Ана Брнабић је изјавила је за хрватске медије да јој је драго што у овој години има одређених помака по питању несталих. 

"Имали смо и комисију надлежних тела две државе која су се срела и разговарала у јануару ове године и одређене конкретне активности у марту ове године. То је оно што и нас оптерећује", рекла је Брнабићева после Скупштине Српског националног вијећа. 
"Постоје у Републици Хрватској у мртвачницама, у Загребу, Ријеци, Осјеку, остаци 878 неидентификованих особа. Србија је заиста у потпуности отворена да све оно што имамо у том смислу као отворена питања решимо, затворимо",  поручила је премијерка.

Наводи да то питање није лако решиво за политичаре са обе стране.
"Није лако за политичаре, неће имати никакав политички поен, али то је наша одговорност коју морамо да испунимо", рекла је Брнабић.
Премијерка се осврнула и на своју раније изјаву када је рекла да је "Хрватска непријатељска земља због забране увоза руске нафте у Србију".
"Стојим иза те изјаве. Мислим да је крајње некоректна била блокада увоза нафте. Мислим да је то тренутак када се енергетика користи у политичке сврхе, мислим да то није добро и примерено, посебно за две суседне земље. Ми, када год имамо безброј отворених и тешких питања, увек када имамо било какво политичко неразумевање, враћамо се на та тешка и нерешена питања", закључила је Брнабићева .
"Стабилност у региону зависи од добрих односа Београда и Загреба" Председница Владе Србије изјавила је да је с хрватским колегом Андрејем Пленковићем имала јако конкретан и добар састанак на све теме и нагласила да стабилност у овом региону зависи од добрих односа Београда и Загреба.
"Имала сам добар, јако, јако конкретан састанак са Пленковићем, отворене су све теме, односи између нас оптерећени су бројним питањима, великим неповерењем, темама које су емотивне за све нас, морамо да радимо на побољшању и зближавању наших односа, али ако ни због чега због српске заједнице у Хрватској и хрватске заједнице у Србији", рекла је Брнабићева за Танјуг у Загребу. 
Према њеним речима, односи су такви да је било какав разговор међу нама, као и овај данашњи, добар разговор. 
"Увек је добар разговор и отворили смо заиста сва питања, која имамо на души и питања несталих и питање решавања међусобних граница у делу који је споран и питање посете председника Александра Вучића Јасеновцу и оптужнице за ратне злочине на Петровачкој цести, али и за конкретне пројекте везане за будућност, као што су модернизација брзе пруге и поновно успостављање железничког саобраћаја Београд, Загреб, Љубљана, обједињене наплате путарине на ауто-путевима што ћемо имати за месец до два са Северном Македонијом", рекла је Брнабићева.
Додала је и да ће брзо након успостављања обједињене наплате са Северном Македонијом бити исто и с Албанијом.
"Па да се томе придружи и Хрватска, што је добро за све нас јер практично усмеравамо транзитни правац на овај део Европе и сви имамо користи финансијске и бенефите", рекла је премијерка.
На питање да ли ће бити нових састанака, каже без сумње, да постоје конкретни предлози и датуми, али да ће се о томе више разговарати наредних дана.
Према њеним речима, 23. јуна у Суботици је планирано отварање Хрватске куће, а пре тога ће се договорати детаљи.
Конкретан резултат данашњег разговора са Пленковићем је како је навела, тај да ће се Комисије за отоворена питања између Србије и Хрватске састати и направити листу свих отворених питања да можемо на томе да радимо.
"Наставићемо да улажемо у српски народ" Подсетила је да је важан и разлог њеног данашњег доласка у Загреб, Скупштина СНВ која ће бити ветар у леђа српском народу и олакшати им живот.
"Ми ћемо као Србија наставити да улажемо у српски народ, од 2016. уложили смо више од шест милиона евра за српску заједницу у Хрватској преко СНВ, па додатних 2,5 милиона након земљотреса, а имамо и додатну сталну подршку СПЦ у Хрватској", рекла је Брнабићева и нагласила да се нада да Срби у Хрватској осећају такав однос Србије и да им он значи.
Додала је и да јој је била велики част да се обрати са Скупштине СНВ.
"Ово је година у којом смо доста урадили на отварању канала комуникације, на редовним састанцима, и на томе дугујемо велику зхавалност министру Томиславу Жигманову и Милораду Пуповцу", рекла је Брнабићева.
Додала је да је то оно иза чега стоји у Србији заједно са председником Александром Вучићем, који је, како је подсетила, рекао да "треба да дамо све од себе да успоставимо бољу коминикацију са Хрватском", јер стабилност у овом региону зависи од добрих односа Београда и Загреба.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.