Izvor: RTS, 29.Apr.2023, 17:23

Удобни домови, отпорни на хладноћу и поскупљење струје

Дотрајали кровови, зидови без фасаде и стара столарија главни су разлози непотребне потрошње енергије. Захваљујући ГЕФФ кредиту, који помаже да се у куће или станове уведу мере енергетске ефикасности, Никола Рађеновић је уградио соларне панеле, посебан бојлер >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и заменио столарију. "Након подношења неопходне документације, кредит ми је брзо одобрен. Извођач је исплаћен, администрација завршена без мог напора, а након месец дана сам добио на рачун и повраћај дела новца", истиче Никола Рађеновић.
Никола Рађеновић живи у комфорном дому који је отпоран на временске услове али и на енергетску кризу. Топлота му више не пролази кроз стару столарију, нема дотрајалих кровова и зидова без фасаде. Његово домаћинство више није хладно.
Никола је корисник ГЕФФ кредита, који помаже да се у куће или станове уведу мере енергетске ефикасности и смањи непотребна потрошња енергије. Средства је добио путем кредита.
"Након подношења неопходне документације, кредит ми је брзо одобрен. Извођач је исплаћен, администрација завршена без мог напора, а након месец дана сам добио на рачун и повраћај дела новца“, прича Рађеновић.
Сем соларних панела, он је узео и посебан бојлер и заменио столарију – проблеме је решио једним захватом и једним кредитом.
"Нисам неко ко има времена да се бави процедурама. Било је довољно само да упоредим оно што је наведено у технолошком селектору и оно што је доступно на порталима“, рекао је Рађеновић.
ГЕФФ кредитна линија, намењена финансирању технологија енергетске ефикасности (прозори, фасаде, кровови, топлотне пумпе, соларни панели) за физичка лица. Средства се пласирају преко Erste, ProCredit и банке Intesa, а ГЕФФ програм пружа подршку током читавог процеса.
Уз то, до 20 одсто укупне вредности кредита враћа се кориснику директно на рачун.
ГЕФФ на Западном Балкану представља део међународног ГЕФФ програма Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) који промовише инвестиције у енергетску ефикасност. Циљ програма је и да се генерално појача свест грађана о значају инвестирања у енергетску ефикасност, а он је само део пакета енергетске подршке ЕУ Србији, који у 2023. износи 165 милиона евра.
Бесповратна средства финансира ЕУ, док су средства за техничку помоћ обезбедили држава Аустрија и Инвестициони оквир за Западни Балкан (WBIF).
ЕУ је у протекле две деценије уложила више од 835 милиона евра у сектор енергетике. Више од 4.500 домаћинстава у Србији унапредило је енергетску ефикасност захваљујући донацијама ЕУ и инвестицијама Европске банке за обнову и развој. Све информације на www.eumogucnosti.rs

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.