Izvor: RTS, 26.Apr.2023, 23:57

Судан, Британци "покварили" евакуацију Немаца

Евакуација британских дипломата из Судана током викенда одложила је напоре других земаља да спасу своје грађане, наводе високи немачки политички извори. Министарство одбране Велике Британије негира да су одговорни за било какво кашњење. Коментаришући ситуацију, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << немачки министар одбране Борис Писторијус каже да су Британци игнорисали оно што су Суданци одредили.
Како Би-Би-Си сазнаје из високих немачких политичких извора, британске снаге су се искрцале у Судан без дозволе суданске војске, док су се друге европске земље надале да ће евакуисати грађане на безбедно.
Немачка је, између осталих, планирала да искористи аеродром северно од Картума са којег су изведене накнадне евакуације.
Али, кажу извори, "ненајављено британско војно присуство“ толико је разбеснело суданску војску да је забранила приступ објекту.
Према једном извору, Британци су, пошто су се искрцали без дозволе, морали да плате војску пре одласка.
А преговори о коришћењу аеродрома значили су да су немачки спасиоци "изгубили најмање пола дана“.
Министарство одбране Велике Британије негира да су одговорни за било какво кашњење.
"Није тачно да су напори Британије да евакуише особље амбасаде из Судана прошлог викенда успорили планове Немачке. Операција у тако сложеним околностима увек је изазовна, али ми смо изузетно блиско сарађивали са нашим француским, америчким и посебно немачким партнерима који су омогућили приступ аеродрому током целе ове недеље и наравно остајемо захвални суданским оружаним снагама", навео је портпарол британског министарства у саопштењу.
Немачка је сада завршила своју спасилачку мисију, након што је више од 700 људи пребацила на безбедно са шест летова са аеродрома северно од Картума који Велика Британија сада користи за своју операцију евакуације.
Око 200 евакуисаних били су немачки држављани, а остали су били из 30 других земаља, укључујући Велику Британију.
Немачки министар одбране Борис Писторијус коментарисао је овај потез Британаца.
На питање зашто је Велика Британија успела да евакуише особље своје амбасаде у суботу, док су немачки летови почели тек у недељу, Писторијус је рекао: "Како да то дипломатски кажем? Игнорисали су оно што су Суданци одредили“.
Иако није дословно споменула Велику Британију, немачка министарка спољних послова Аналена Бербок покренула је напад на земље које су, како је навела, напустиле своје грађане и усредсредиле напоре на спасавање само дипломатског особља.
"Било нам је важно што (немачка) евакуација, за разлику од других земаља, није укључивала само наше дипломатско особље, већ и све Немце на терену и њихове партнере", навела је Бербокова.
Тајна евакуација британских дипломата и њихових породица из главног града Судана и ратне зоне почела је под окриљем ноћи. Тим елитних британских војника долетео је у Картум касно у суботу увече америчким војним авионом који је био део одвојене, али координисане, америчке евакуационе мисије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.