Izvor: RTS, 26.Apr.2023, 18:10

Смрт у банци, убијен један од утицајних иранских верских вођа

Један од најутицајнијих верских вођа у Ирану, ајатолах Абас Али Солејмани, убијен је у Баболсару, јављају ирански медији. Убица је одмах ухапшен, али мотиви овог напада још нису разјашњени. Убијени је био члан утицајне Скупштине стручњака, која бира врховног верског >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << лидера, и близак пријатељ Касема Солејманија, бившег команданта Револуционарне гарде, кога су 2020. године у Багдаду убили Американци.
Припадник локалне службе безбедности у иранском граду Баболсару пуцао је и убио једног од најутицајнијих верских лидера у земљи, ајатолаха Абаса Алија Солејманија, јавља агенција Фарс.
Друга иранска агенција, Ирна, јавила је да је убица одмах ухапшен, али да мотиви напада, бар за сада, нису познати.
Према првим резултатима истраге, нападач је пуцао насумично, не знајући да се међу људима у експозитури банке налази и утицајни верски вођа.
"Неопходно је да снаге безбедности што пре расветле овај инцидент и открију мотив нападача, или групе нападача", навео је ирански председник Ебрахим Раиси.
На снимку који су објавили ирански медији види се како нападач маше пиштољем и убија Солејманија после краћег говора.
Абас Али Солејмани био је члан Скупштине стручњака, верског тела које бира врховног вођу Ирана, али и лични представник врховног верског лидера Ирана ајатолаха Алија Хамнеија у провинцији Систан и Балоџистан.
Убијени је, такође, био близак пријатељ некадашњег команданта Револуционарне гарде Касема Солејманија, који је почетком 2020. године убијен у нападу дронова, који је наложио тадашњи амерички председник Доналд Трамп.

Абас Али Солејмани најзначајнији је верски вођа убијен у Ирану последњих година.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.