Izvor: RTS, 22.Apr.2023, 20:41

Локални избори на северу КиМ – и без Срба и без легитимитета

Одлуком власти у Приштини, у недељу се у четири северне општине на Косову и Метохији организују ванредни локални избори. Срби са КиМ су новембра прошле године напустили и локалну администрацију, приликом колективних оставки у институцијама на северу под патронатом >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << владе у Приштини. Из Приштине позивају грађане да изађу на биралишта, а из Београда да у бојкоту остану мирни и достојанствени.
Гласање у контејнерима које обезбеђује полиција. Тако Приштина планира да спроведе локалне изборе на северу Космета. Срби понављају да на њих неће изаћи и да се у институције не враћају док се не формира Заједница српских општина и специјалци не повуку са севера покрајине. Таквим ставом, поручује портпарол Европске уније, Брисел је разочаран. Повратак Срба у локалну управу је, каже Петер Стано, императив.

На бојкот избора Срба са Ким позвали су овдашњи политички представници, а да то буде и њихов колективан однос према изборима, утичу и власти у Приштини, које су мимо расположења Срба, одлучиле да организују изборе, допремајући контејнере за гласање, под пратњом полиције, често са дугим цевима.
Досад се није догађало од како Срби учествују у изборним процесима које организују власти у Приштини, да се негде довозе контејнери и да се употреби таква полицијска сила да би се избори изгурали.
Срби за повратак у институције под патронатом Приштине захтевају формирање Заједнице српских општина и повлачење специјалних снага полиције са севера Косова. То су захтеви с краја прошле године када су Срби колективно напустили институције на северу. Бојкот избора значио би да се у испуњавању њихових захтева ништа није променило.
Организовање избора, кажу Срби на северу, је све само не покзивање разумевања за њихов поглед наставка живота на КиМ.
Мимо тога у Приштини се припремају за изборе и позивају да се на њих изађе. Позиви да Срби изађу на изборе стижу и из утицајних међународних центара.
Председник Александар Вучић рекао је да се запрепастио када је чуо изјаву портпарола ЕУ.
"Кажу од децембра до јануара је било времена, било, за шта? за упуцавање двоје деце, готово убиство, недалеко од Штрпца, за покушај убиства Јовановића пре неки дан. Под таквим условима се иде на изборе", истиче Вучић.
Срби са севера Косова и Метохије, каже председник, учествовали су у четири или пет изборних циклуса, а није требало, како каже, ни у једном док се не формира Заједница српских општина. Пред сутрашње гласање народ на Космету позива на јединство.
Вучић истиче да су Срби са КиМ, без било каквог дикатата за шта га оптужују, готово једногласно, одлучили да не учествују на изборима.
Наш народ ће сутра мирно, одговорно и са презиром да гледа оне које буду довлачили из јужне Митровице да гласају и да бирају њима власт у северној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином потоку. Шта ће бити после тога? Ништа, потпуна окупација на коју су људи већ спремни, додао је Вучић.
Од десет кандидата за градоначелнике девет је албанских У трци за градоначелнике општина на северу учествоваће један кандидат из српске заједнице и још девет из редова Албанаца.
Међу њима су и кандидати Самоопредељења Аљбина Куртија и Демократске партије Косова, странке на чијем је челу некадашњи председник привремених институција и хашки притвореник Хашим Тачи.
Душан Радаковић из Центра за заступање демократске културе у Косовској Митровици пита се какав ће бити интегритет тих нових градоначелника који имају подршку од три до пет одсто локалног становништва.
По приштнским законима један човек да гласа довољно је да будеш градоначелник, али каквог интегритета, каже Радаковић. Наглашава да су кандидати на изборима људи који уопште не живе на северу КиМ.
Ванредни избори на северу најпре су били заказани за децембар, али их је Приштина одложила за април након протеста Срба и повлачења из свих институција. Такав потез био је одговор на једностране акте Приштине да укине КМ таблице и почне кажњавање оних који своје аутомобиле не желе да региструју на РКС таблице.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.