Izvor: RTS, 21.Apr.2023, 12:10

Брнабић: Избори на северу Косова и Метохије сумрак демократије, ЗСО неће бити формирана у мају

Премијерка Ана Брнабић изјавила је у Даблину да изборе у четири општине на северу Косова и Метохије види као сумрак демократије. Сигурна сам да ЗСО неће бити формирана у мају, истакла је премијерка поводом изјаве амерчог званичника Габријеа Ескобара да очекује >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << предлог владе у Приштини за ЗСО до 2. маја.
Ана Брнабић је другог дана посете Даблину, где је учествовала на "Блумберг" форуму, говорила о сутрашњим изборима на северу Косова и Метохије, које ће Срби, према најавама, масовно бојкотовати.

"Недељу видим као сумрак демократије и привид владавине права на КиМ, од када је воде привремене институције Приштине уз помоћ међународне заједнице. Чак сам донекле чудно срећна, јер је то коначни крај шараде коју смо видели претходних година, да организујете изборе за мање од два одсто становништва, на 10 година од потписивања Бриселског споразума. И не само то, Приштина директно крши основна права Срба на КиМ, на шта међународна заједница и Квинта ћуте, или дају саопштења за медије", рекла је Брнабић.
Премијерка Брнабић је позвала народ да остане миран и достојанствен.
"Све су издржали достојанство, нек Запад покаже докле је стигла квази демократија. Да ставимо тачку на причу владавине права, демократије, принципијелности. Срби треба да остану мирни и достојанствени. Као и до сада, нису одговарали на провокације, чекали су ту владавину права... Нека прославе тај дан Приштина и међународна заједница као празник демократије, па ћемо видети шта даље", рекла је Брнабићева.
О порукама из ЕУ и САД На питање о опречним изјавама представника ЕУ и САД, пошто је Виола фон Крамон рекла да је грешка што Срби не излазе на изборе, док амерички званичници поручују да није право време за изборе, Брнабићева је рекла да је Фон Крамонова албански лобиста и да су њене "изјаве срамотне и увреда за здрав разум".
"У тренутку када имате више од 300 напада на Србе на КиМ за две године, када имате Србина у притвору годину и по дана због нелегалне градње и човека који је на слободи, а пуцао на српску децу која су носила бадњак, ја немам шта да кажем. Европа сваки дан спочитава шта треба да ми радимо на изборима у централној Србији. Ја знам како се они баве изборима на територији централне Србије, јер сам формирала радну групу за побољшање изборних услова. Баве се тиме где треба да стоје паравани, шта смеју да раде званичници, ко сме да подржи листе а ко не... А на КиМ, на територији њиховог чеда, имате изборе који се одржавају у полицијској станици", указује Брнабићева.
Постоји ли то било где у Европи или цивилизованом свету да се избори одржавају под окриљем безбедносних снага, упитала је премијерка.
"Дођите у полицијску станицу па бирајте, а на територији централне Србије се бавимо тиме како да изгледају паравани. То су њихови принципи и свака им част", додаје Брнабићева.
"Сигурна сам да нећемо добити ЗСО" Што се тиче изјаве америчког изасланика Габријела Ескобара да од Приштине очекује предлог за формирање Заједнице српских општина 2. маја, када се одржава састанак политичких преговарача у Бриселу, истиче да је сигурна да нећемо добити ЗСО.
"У децембру су рекли да ће бити формирана још у јануару... Већ је прошло пола године и опет само што није. Мислим да немају никакву намеру. Кад кажу да ЗСО треба да буде у складу са косовским уставом, ја кажем то није ЗСО по Бриселу. ЗСО је договорена Бриселским споразумима из 2013. и 2015. Они то неће направити, нису желели, неће ни сада. Да је желела међународна заједница, ЗСО би била формирана. И то видимо сада у недељу. И када питају зашто опада популарност ЕУ у Србији, па ко ће да верује у те вредности", каже премијерка.
"Хвала Србима што ово трпе и што су достојанствени" Београд је увек за дијалог, поручује Брнабићева и истиче да се мора чувати мир и стабилност, колико год тешко било.
"Хвала Србима на КиМ што ово трпе и што су достојанствени. Да смо у било ком тренутку устали са стола, не бисмо видели овај степен лицемерја који ћемо видети у недељу, а то је кршење основних принципа демократије. Свака част председнику Вучићу који то трпи и слуша у Бриселу. Једва чекам да се видим са Ескобаром да видим када ће ЗСО бити формирана. Мени су у децембру обећали да ће бити у јануару, тај јануар још није стигао", рекла је председница Владе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.