Izvor: RTS, 20.Apr.2023, 19:31

Плес подморница у Ормуском теснацу – Освајач против Флориде

Америчка Пета флота одбацила је тврдњу Техерана да је иранска морнарица, после сложених маневара, приморала америчку подморницу да изрони, наводећи да кроз Ормуски мореуз у последње време нису пролазиле подморнице САД. Овом догађају претходила је серија никада >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << до краја разјашњених "блиских сусрета" америчких и иранских пловила, као и контроверзне акције извиђачких и борбених дронова.
Иранци су прилично детаљно описали блиски сусрет две подморнице, наводећи да је "Фатех" открио и приморао америчку подморницу да изрони док је пролазила кроз теснац.
Командант иранске ратне морнарице Шахрам Ирани је објаснио и да је америчка подморница накратко, ушла у територијалне воде Ирана, али и да је после упозорења отпловила.
Неколико сати касније, команда америчке Пете флоте одбацила је тврдње Техерана као дезинформацију, наводећи да "ни данас, а ни у последње време ниједна америчка подморница није прошле кроз Ормуски теснац".
Наводни инцидент се догодио само недељу дана пошто је амерички председник Џозеф Бајден објавио да у Персијски залив шаље нуклеарну подморницу као упозорење Ирану, после серије ракетних напада на америчке снаге у Сирији, за које је Вашингтон оптужио проиранске милиције.
"Ова подморница је употребила све могућности да прође у потпуној тишини и не буде откривена. Чињеница да је повредила наше територијалне воде ће, сигурно, изазвати реакцију међународних тела", рекао је командант иранске морнарице.
"Ово је још једна иранска дезинформација која ни на који начин не помаже стабилности и безбедности поморског саобраћаја", саопштила је Пета флота, чија се база налази у Бахреину.
Серија инцидената, Иран против Америке и обрнуто  Последњи у дугој серији инцидената између иранске и америчке ратне морнарице догодио се средином октобра, када је Техеран, накратко, запленио два америчка подводна дрона током маневара у Црвеном мору.
Пентагон је и тај наводни инцидент демантовао, али су Иранци неколико месеци раније, објавили фотографије америчких поморских дронова закачених сајлама за ирански брод.
Према америчкој верзији, специјалци морнарице САД су глисерима пришли броду, пресекли сајле и "ослободили" дронове.
Брод који је вукао дронове идентификован је као "Шахид Базијар", помоћни брод Револуционарне гарде, док су дронови патролирали у склопу вежби америчке Пете флоте.
Почетком априла иранска морнарица је "одвратила" амерички извиђачки авион, а Иран је 2019. године успео да обори америчку беспилотну летелицу изнад Ормуског мореуза. Американци су пак, по наредби тадашњег председника Доналда Трампа, у нападу дронова у Багдаду 2020. године убили команданта Револуционарне гарде Касема Солејманија.
Тензије између САД и Ирана не престају још од свргавања шаха Резе Пахлавија и талачке кризе која је уследила одмах након тога. Последњи у низу проблема у односима две државе изазвали су обавештајни извештаји према којима припадници Револуционарне гарде обучавају руске војнике за управљање иранским дроновима виђеним на украјинском фронту.
Иран, истовремено, оптужује САД и Израел да охрабрују и подстичу протесте који су у тој држави избили после смрти Махсе Амини коју је полиција у Техерану, у који је дошла да посети родбину, ухапсила због наводног непоштовања строгих правила у вези са ношењем хиџаба. У протестима који су уследили, страдало је више од 200 људи, док су стотине ухапшене.
Ипак, највећи проблем у односима две државе представља ирански нуклеарни програм, који Вашингтон и Тел Авив виде као покушај Техерана да се домогне атомског оружја, што власти у Ирану демантују.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.