Izvor: RTS, 19.Apr.2023, 08:28

Одаловић: Десет година нечињења - Курти неће СЗО, али би да узме све што му одговара

Вељко Одаловић, председник Комисије Владе Србије за нестала лица каже за РТС да је Бриселски споразум за два од три потписника "мртво слово на папиру". "Да смо знали да се ЗСО неће формирати не бисмо ушли ни у какав аранжман", напомиње Одаловић. Аљбин Курти, напомиње, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << неће СЗО, али би да са “шведског стола узме све што му одговара“.
На данашњи дан пре 10 година потписан је Бриселски споразум. Споразум о нормализацији односа Београда и Приштине 19. априла 2013. парафирали су тадашњи премијер Србије Ивица Дачић и премијер привремених приштинских институтуција Хашим Тачи, као и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон. Потписани споразум има 15 тачака, од којих се шест односи на ЗСО. Вељко Одаловић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а изјавио да је најтужније то што је за два од три потписника мртво слово на папиру.

“Једино је Србија у то ушла у доброј вери и намери. Веровали смо да ће споразум бити имплементиран. Ми смо се данас вратили уназад, У Приштини имате структуре које јасно кажу да неће то да ураде. То нису урадили ни Тачи, ни Харадинај, ни Мустафа, ни Хоти, ни Курти, али нико овако гласно и дрско не одговара међународној заједници као Курти“, навео је Одаловић.
Србија је, наводи Одаловић, подржала Србе севера КиМ да изађу на локалне изборе, да би се тако извршила имплементација шест тачака које су водиља Бриселског споразума.
“Да смо знали да се ЗСО неће формирати не бисмо ушли ни у какав аранжман. Није случајно да су то прве тачке. Уз подршку да се изађе на локалне изборе, следећа фаза је да се сви полицијски службеници који су остали да живе на КиМ без услова интегришу у косовске полицијске службе“, наводи Одаловић.
Објашњава да је то због што се у тексту споразума и плану имплементације јасно говори о томе да они остају да раде на територијама где су остали да живе и они су у складу са Бриселским споразумом, требало да одражавају већину у етничким срединама.
“Није било лако убедити Србе да изађу на изборе, људе да обуку ту униформу. Срби који су веровали нама који смо са њима тада разговарали су схватили да је то једна велика превара ЕУ и Приштине. Сада смо после 10 година много даље од онога што смо имали“, казао је Одаловић.
Приштина, наводи, данас расписује локалне изборе.
“Хоће да управља локалном самоуправом оним овлашћењима који су остављена српској заједници“, напомиње Одаловић.
Према његовим речима, нови квалитет европског плана је што су се САД укључиле.
“Тај нови квалитет са укључивањем САД, које су биле кључна фигура, ово је нешто где очекујемо да ће са порукама које долазе бити ипак нешто што ће морати да се имплементира. Како Приштина разара институције говоре да јој то није намера“, истиче Одаловић.
Оцењује како је очигледно да Приштина упорно чини све да ЗСО не заживи или како би они хтели да буде невладина организација.
Према Одаловићевим речима, поражавајуће је да на дан десетогодишњице нечињења Приштина се награђује визном либерализацијом.
“Одлука је донета без гласања, јер пет земаља које нису признале Косово имају проблем како да гласају за тако нешто. Сутра ће у Шпанију, Румунију доћи људи са простора КиМ са пасошем самопроглашене државе коју они не признају“, истиче Одаловић.
Аљбин Курти, напомиње, неће СЗО, али би да са “шведског стола узме све што му одговара“.
“То је за нас део Србије. Нисмо били ми ти који смо рекли немојте да дате визну либерализацију. Али нека анализирају разлоге данас. Шта се десило од 2009. године када нису дали визну либерализацију Приштини и сада. Ми имамо много гору ситуацију, убистава, хапшења, паљења. То је порука оних који данас управљају тим привременим институцијама да чак ни за српске цркве нема места“, казао је Одаловић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.