ЕПС је од данас акционарско друштво

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Apr.2023, 20:24

ЕПС је од данас акционарско друштво

Електропривредна Србије променила је правну форму из јавног предузећа у акционарско друштво, с обзиром да су данас у Централни регистар депо и клиринг хартија од вредности уписане акције ЕПС-а. Фото: Танјуг/ЈП Електропривреда Србије – Александар Рашин На сајту ЕПС су, такође, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << промењени подаци и наведено је да је ЕПС акционарско друштво и највећа компанија у Србији, привредни и енергетски ослонац земље, као и да су основне делатности ЕПС АД производња, снабдевање и трговина електричном енергијом.
Како је наведено, оснивач и једини акционар ЕПС АД је Република Србија, а права оснивача остварује Влада Србије.
Основни капитал Друштва је 100 одсто акцијски капитал и подељен је на 36.510.509 обичних акција са правом гласа, појединачне номиналне вредности од 10.000,00 динара.
Све обичне акције издате су и у власништву су оснивача.
Органи Акционарског друштва Електропривреда Србије су Скупштина, Надзорни одбор и Извршни одбор.
Скупштина именује чланове Надзорног одбора, док Надзорни одбор именује генералног директора и извршне директоре који чине Извршни одбор.
„ЕПС је у потпуности посвећен остварењу своје мисије, а то је сигурно снабдевање купаца електричном енергијом, под тржишно најповољнијим условима, уз стално подизање квалитета услуга, унапређење бриге о животној средини и увећање добробити заједнице у којој послује. ЕПС настоји да буде друштвено одговорна, тржишно оријентисана и профитабилна компанија, конкурентна на европском тржишту и са значајним утицајем у региону, препозната као поуздан партнер домаћим и међународним компанијама“, наведено је на сајту.
Наводи се и да је Привредно друштво „ЕПС Трговање“ д.о.о. Љубљана, основано 1. јула 2014. као прво ПД које је ЕПС основао у иностранству ради трговине електричном енергијом.
ЕПС је вертикално организовано предузеће, које има оснивачка права у два зависна привредна друштва и три јавна предузећа на Косову и Метохији. Од јуна 1999. године ЕПС није у могућности да управља својим капацитетима на Косову и Метохији.
Za unapređenje energetske efiskasnosti 483 miliona dinara u 2023.

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕПС је од данас акционарско друштво се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.