Izvor: RTS, 18.Apr.2023, 19:23

Где су наши грађани највише путовали за празнике , а где ће на лето

Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије, каже за РТС да је интересовање грађана за путовање велико, посебно за европске градове. Аранжмани за Први мај су углавном од три до шест дана и грађани се најчешће опредељују за дужа >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << путовања, каже Сеничић.
Ускршњи празници су иза нас, пред нама је Први мај, али и почетак предсезоне у популарним летовалиштима.

Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије – Јута, каже за РТС да је интересовање грађана за путовање велико, посебно за велике градове.
То су, каже, дестинације које су увек у ово доба године најзанимљивије, поготово сада јер смо у претходне две године имали корону и незгодне регулативе које нису свима одговарале.
"Интересовање се вратило почев од Истанбула, Солуна, Беча, Софије, Темишвара, Прага, северне Италије, затим земаља у окружењу, Сарајева, Требиња, Охрида, Црне Горе“, рекао је Сеничић.
Велики број аранжмана је направљен за европске градове захваљујући и Ер Србији, која је у последње време отворила велики број директних летова, каже Сеничић.
То су, наводи, Валенсија, Рим, Париз.
Каже да је највеће интересовање било за просечне аранжмане који су коштали око 120 евра, а да су се авионски аранжмани кретали од 350 до 650 евра.
Указао је да се две трећине путника одлучује на путовање преко туристичких агенција.
"Једна трећина иде самостално, али оно о чему морамо водити рачуна јесу преваре са лажним сајтовима и сваке године имамо тај проблем“, рекао је Сеничић.
Аранжмани за Први мај Самостална путовања су, каже, до 2015. године била опредељујући начин путовања и у Европу, али од 2015. враћа се поверење у организовано путовање управо због гаранција које даје агенција.
Аражмани за Први мај су углавном од три до шест дана и грађани се углавном опредељују за дужа путовања, каже Сеничић.
"Осим европских дестинација, имамо и нешто егзотичнија, на пример Египат, Тунис, Кипар, Уједињени Арапски Емирати, затим Занзибар, Тајланд, која су мало скупља", рекао је Сеничић.
Цене су, иначе, мало више него прошле године.
Срби као и сваке године одлучују се за летовање у Грчкој, а најаве говоре да ће резултат бити бољи него прошле године, рекао је Сеничић.
"Што се тиче доласка страних гостију у Србију, попуњеност у хотелима је доста добра, најаве су јако добре", каже Сеничић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.