Izvor: RTS, 17.Apr.2023, 20:16

Појачане дипломатске активности пред нову рунду дијалога у Бриселу

Савет Европе би прекосутра могао да започне процедуру пријема Косова у ту организацију, каже министар спољних послова Ивица Дачић. Каже да је због тога упитна његова посета Стразбуру планирана за сутра. Нема информацију о идућем састанку политичких преговарача >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Бриселу, али се за тај сусрет припрема посредник Мирослав Лајчак.
Сумирајући протеклу недељу на Фејсбуку, изразио је забринутост због дешавања на КиМ, а од обе стране очекује да се фокусирају на нормализацију односа.
Нови сусрет Александра Вучића и Аљбина Куртија могао би да буде 2. маја. Иако званичне потврде нема, шеф српске дипломатије најављује појачане дипломатске активности Београда до тада.
Једна је под занком питања сутрашња посета Стразбуру поводом 20. годишњице од пријема Србије у ту организацију. Одлазак је, каже Дачић, неизвестан због најава да би дан касније могла да почне процедура за пријем Косова у Савет Европе.
“Tо је понижење и порука да Косово може да ради шта хоће. Aко су те најаве тачне ја свакако нећу сутра у Стразбур јер у СЕ никада није примљено нешто што није држава. И немогуће је да с једне стране имате одбарну територијални интегритет Украјине, а да са друге стране неко руши територијални интегритет Србије", рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.
Према његовим речима, нашу конструктивност неко очигледно сматра за нашу слабост, а ми сигурно то нећемо дозволити.
У дану када би Комитет министара Савета Европе могао да подржи пријем Косова, навршава се 10 година од потписивања Бриселског споразума. Једнако траје одбијање Приштине да формира Зајединцу српских општина, што би требало да буде једна од тема састанка политичких преговарача у Бриселу.
"Ова недеља у Бриселу је за мене била релативно мирна, што ми је дало прилику да радим на документима важним за спровођење споразума из дијалога и да се дубље удубим у актуелна дешавања и расположења у региону. Нажалост, неки од ових догађаја су забрињавајући, и очекујемо од страна да се у потпуности фокусирају на нормализацију односа," каже специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.
Очекивања од Европске уније која посредује у преговорима износи историчар Предраг Марковић.
"Време је да ЕУ покаже одговорност када је у питању косовско питање. Значи у ситуацији у којој једна страна испоштује све што је обећала, то је српска страна, а друга ништа, заиста можемо да се запитамо колики је углед ЕУ који угрожава приштинска страна“, рекао је историчар Предстаг Марковић.
Питање међународној заједници поставља директор Канцеларије за Косово и Метохији - пред изборе на Северу покрајине које организује Приштина - како ће западни представници да објасне чињеницу да ће чисто српске општине да воде представници свега 2 одсто албанског становништва који ће једини и гласати.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.