Izvor: RTS, 17.Apr.2023, 13:33

Снус, опасне врећице међу младима – изазивају и карцином

Да ли бисте купили нешто што је забрањено у нашој земљи и што може угрозити ваше здравље? Ако сте пробали "снус" врећице у којима је влажни и млевени дуван који се ставља између усне и десни, а пакује у кутијицу без упозорења по здравствене последице, вероватно нисте >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << знали да се у нашој земљи продаје на црно. Неки га користе за одвикавање од пушења, други кажу да је опаснији од цигарете, а све је више младих који га пробају из радозналости.
"'Снус' сам почео да користим када сам био трећа година средње школе. Пушач сам и користио сам га два до три пута дневно. То је била врста малаксалости, као да ми цело тело нагло ослаби. Имао сам и мучнине. Након три недеље коришћења, приметио сам да ми отпада део десни, што ми је јако сметало у току оброка због болова и пецкања. Тада сам одлучио да престанем", прича своје искуство конзумент који га је пробао, али пред камере не жели.

Жели да каже и да га никада више не би користио, свестан да је могао проћи са тежим последицама. То потврђују и доктори.
"Људи који га дуго времена конзумирају имају нежељене ефекте – обољења десни, парадентопатију, испадање зуба. Они чешће оболевају од карцинома усне дупље, карцинома ждрела, једњака", истиче докторка Ивана Петровић.
Међутим, међу конзументима нису само они који желе да се одвикну од цигарета. Све је чешће привлачан младима, чак и спортистима, кажу упућени, који не знају нежељене ефекте тог производа, посебно при првом узимању.
"Министарство здравља је на захтев обавестило царину да увоз тих производа не треба одобравати, као и да правно нису регулисани у Србији. Став Министарства је да не треба дозволити увоз и прометовање ових производа на нашем тржишту", прича Раша Миланов из Граничне санитарне инспекције.
"Снус" нелегално у продаји Иако се до њега лако долази, у појединим продавницама дувана или преко интернета, како се "снус" нашао у слободној продаји у нашој земљи ни надлежни не знају. Знају да продаја није регулисана законом и да га нема у регистру дуванских производа.
"Ниједан привредни субјект се није обратио Управи за дуван, да би извршио регистрацију таквог производа и реализовао његов увоз. Легалног увоза 'снуса' у Србији није било. Није регуларан облик продаје и треба утврдити путеве како је доспео у промет", каже Миланов.
У промету је, потврђују из Тржишне инспекције, нелегално. Уколико га затекну, могу да забране продају.
"Тржишна инспекција има овлашћења да код трговца, који не поседује дозволу за промет дуванских производа коју издаје Управа за дуван, одузме затечену количину дуванског производа 'снус' и да поднесе пријаву суду. У прошлој години имали смо једну пријаву која се односила на продају 'снуса' преко интернета“, кажу у Министарству унутрашње и спољне трговине.
Једина европска земља која је легализовала продају је Шведска. С друге стране, његова употреба забрањена је у многим земљама ЕУ и Великој Британији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.