Izvor: RTS, 15.Apr.2023, 08:38

Окановић: Сваки пут је опасан уколико не вежемо појас и возимо брже него што је безбедно

На ауто-путевима за сада нема ванредних прекида, нешто успореније пролази се само у зонама радова. Најчешћи узрок саобраћајних несрећа у време празника је алкохол, каже Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја и истиче да је сваки пут опасан >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << уколико не вежемо појас, не носимо кацигу, возимо брже него што је то безбедно.
Празници условљавају појачан интензитет саобраћаја на скоро свим главним путним правцима.

Више аутомобила на путевима, значи и више нервозе да се што пре стигне до одредишта, али не сме бити и мање концентрације. 
Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја, рекао је нема пута где се нису десиле саобраћне несреће, али да се неки путни правци по томе истичу – Ибарска магистрала, деоница од Чачка до Краљева, као и деоница од Краљева до Рашке.
Сваки пут је, каже, опасан уколико не вежемо појас, уколико не носимо кацигу, уколико возимо брже него што је то безбедно.
Најчешћи узрок саобраћајних несрећа у време празника је алкохол, каже Окановић и додаје да су ту такође и нервозни возачи који би да претекну и стигну што пре.
Према његовим речима, саобраћајна полиција је максимално појачала контролу.
Као додатни механизам у контроли ангажован је и велики број пресретача на ауто-путевима, али и на магистралним путевима. 
"Саобраћајна полиција ради препуним капцитетом и да би смањили исцрпљивање људских ресурса све више се тежи атоматској контроли, а то су камере", рекао је Окановић.
Битно је да, каже, возачи знају да ће њихов прекршај бити откривен и забележен.
У Србији је прошле године евидентиран 1,1 милион саобраћајних прекршаја, међу којима је било највише оних који су прекорачили дозвољену брзину - више од 300.000, док је због невезивања сигурносног појаса кажњено 174.000 возача.
За време празника, велики је број и страних возача у транзиту, који су често уморни, и журе ка својим дестинацијама, а додатно их и умори и успори гужва на граничним прелазима.
Нови талас гужви на путевима очекује се у понедељак поподне.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.