Izvor: RTS, 14.Apr.2023, 20:24

Дани високих тензија на Блиском истоку, горе заставе Америке и Израела

Палестина је тачка уједињења арапског света, узвикивале су десетине хиљада Иранаца који су се у Техерану окупили како би прославили "Дан Јерусалима", или "Дан Куда". Заставе Израела и САД паљене у Пакистану, Малезији, Либану и Ирану, али и Јужној Африци. Серија сајбер >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << напада на израелске банке. "Слаби снага Америке", поручио лидер Хезболаха.
Заставе Израела и Сједињених Америчких Држава паљене су од Малезије до Либана у част "Дана Јерусалима", који прате маршеви подршке Палестинцима и истовремене претње Америци и Израелу.
"Американци су Израелцима рекли да су им приоритет Украјина и Тајван", рекао је први човек Хезболаха, Хасан Насралах, оцењујући да развој ситуације у светској политици има "негативан утицај на израелски режим".
"Ваши глупи потези на Западној обали, Појасу Газе, Либану и Сирији могу изазвати озбиљне сукобе у региону... Поручујем непријатељима, који се плаше да нападну Иран - ваши потези су опасни јер Палестинци представљају наше црвене линије", упозорио је лидер Хезболаха.
Сличне поруке чуле су се са скупова подршке Палестинцима у Малезији, Пакистану и Ирану, где је на улице изашло неколико десетина хиљада људи, који су палили заставе САД и Израела.
Командант Револуционарне гарде, Хосеин Салами поручио је окупљенима у Исфахану да је "израелски режим близу колапса", те да се плаши да пусти јеврејске вернике близу јерусалимске џамије Ал Акса, јер се "плаши палестинског устанка".
"Њихове улице су под окупацијом због великих протеста и очајни режим је на ивици колапса", рекао је први човек елитних јединица иранских оружаних снага, које Израел већ годинама оптужује за наоружавање низа милиција у Либану, Сирији и палестинским територијама.
Жестоку реторику двојице лидера, чија је улога од кључне важности за стабилност Блиског истока, нису, међутим, пратили и догађаји на терену, па израелски медији јављају да је "Дан Куда" у Јерусалиму, упркос ватреној увертири, протекао без значајнијих проблема.
Ипак, група хакера која се представља као "Анонимус Судан" накратко је блокирала сајтове неколико израелских банака и поште, што је саветник за сајбер безбедност министарства одбране, Ошер Ашур оценио као покушај да се овај дан претвори у "црни петак израелске економије".
Суштински, сајбер напади били су најозбиљнији инцидент током обележавања "Дана Јерусалима", пошто су се десетине хиљада људи молиле око џамије Ал Акса. Израелски извори тврде да је молитви присуствовало 130.000 људи, док Палестинци сматрају да се око џамије у Јерусалиму окупило двоструко више верника.
У непосредној близини вијорила се огромна застава Хамаса, палестинске милитантне организације која је протеклих дана, после упада израелске полиције у Ал Аксу, испалила неколико десетина пројектила ка Израелу.
Хроника насиља Серију догађаја, који су још једном дошли до усијања, покренула је 4. априла израелска полиција тврдећи да се у Ал Акси забарикадирала група маскираних верника у џамији која спрема нападе на Јевреје.
У догађајима који су уследили повређено је најмање 37 Палестинаца, а неколико стотина је ухапшено. Повређена су и најмање два израелска полицајца.
Обрачун пред трећим по важности светилиштем у исламском свету изазвао је талас реаговања у арапском свету, па је заказан хитан састанак Арапске лиге, а оштро су протестовали Јордан, Египат, Турска, Иран и још низ држава.
Одмах затим, десетине ракете полетеле су са палестинских територија и Либана ка Израелу, али је већину пројектила оборила противваздушна одбрана. Најмоћнија шиитска организација у региону, Хезболах, одбацила је било какву везу са овим догађајима, али локални аналитичари сматрају да је су напади били тешко изводиви без, бар прећутног, одобрења те организације.
Иран против Израела Израелски извори тврде да талас ракетних напада на Израел, који је уследио после упада полиције у џамију Ал Акса у Јерусалиму, представља показатељ нове стратегије Ирана – односно истовремених удара на Израел са више страна.
Током недеље насиља, пројектили су на Израел испаљивани са локација у Појасу Газе, из Либана и Сирије, што је протумачено "очигледном координацијом" припадника Хамаса, Исламског џихада и Хезболаха из Техерана.
Готово истовремено, генералштаб иранских оружаних снага, који координише акције војске и Револуционарне гарде, најавио је "серију криза без преседана у историји, после које ће Израел престати да постоји".
Директорат за војну безбедност израелских оружаних снага упозорио је политичаре да је земља ближе рату него миру, као и да ће тензије, после рамазана, некако спласнути.
"У овој фази, Иранци нису успели да кризу из Ирака, Сирије, Либана, Појаса Газе и Западне обале пренесу на територију Израела, али је извесно да ће наставити да покушавају", тврде израелски обавештајци.
Вечна борба за Брдо храма Брдо храма, на којем се налази Ал Акса, свето је место и за хришћане и за Јевреје, јер су се ту налазили Храм краља Соломона, који су уништили Вавилонци, и храм који су са земљом сравнили Римљани у првом веку нове ере.
Израел је овај део Јерусалима освојио од Јордана током Арапско-израелског рата 1967. године и сматра га интегралним делом престонице. Ипак, израелске власти су деценијама спречавале јеврејске верске обреде на том месту како би спречиле избијање насиља.
Дозвола за одржавање дискретних обреда на ободима Ал Аксе, које су израелске власти одобравале последњих година, разгневиле су Палестинце, али и читав низ муслиманских држава, посебно откад су најрадикалнији Јевреји почели да најављују изградњу новог храма унутар овог комплекса.
У прилично хаотичну ситуацију, током дана, укључио се Исламски џихад, који је запретио ескалацијом насиља и "неизбежним сукобима у данима који долазе".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.