Izvor: RTS, 14.Apr.2023, 05:58

Србија међу најхуманијим земљама света – где донације најчешће одлазе

У сусрет празницима још једно подсећање да се храна не баца, а гардероба поклони најугроженијима. Србија се на светској листи налази на 27. месту по доброчинству, што је сврстава међу најхуманије државе света.
Београђани који у анкети РТС-а кажу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да редовно шаљу хуманитарне поруке и стављају новац у добротворне кутије само потврђују статистику да је Србија једна од најхуманијих земаља. Прошле године је донирано најмање 42 милиона евра у око 4.000 филантропских активности. Пола милиона људи годишње помогне и Црвени крст.
"Црвеном крсту и нашим корисницима који су у стању потребе је превасходно и обично потребна храна, и да се одговори и на ту потребу, али наравно и артикли хигијене као и било шта друго од помоћи свакако је добродошло и нашим корисницима", навела је Јелена Радојичић из Црвеног крста.
Питања хране и глади већ дуже време су у фокусу и Српског филантропског форума.
"Прикупили смо јако велику количину, 140 тона хране у ове две године, и дистрибуирали и настављамо с том акцијом перманентно. И што бих волео да посветимо бескућницима. Све је тежа могућност да се дође до хране за 600 бесплатних оброка само у Београду, а јако велики број је и у Новом Саду, Нишу, Kрагујевцу", рекао је Веран Матић, извршни директор Српског филантропског форума.
Зато у сусрет празницима још један апел да не бацате храну, али и да се придружите хуманитарним активностима.
"Оно што је јако важно је да постоје и ван државних институција, а било би супер када би се и државне институције укључиле на пример стимулативним пореским олакшицама везаним за ПДВ за донирање хране, компензационим фондом за донације", додао је Матић.
У Србији се највише донира здравству, па маргинализованим групама, образовању и за смањење сиромаштва. Новац није једини начин да помогнемо.
"То може бити њихово слободно време, знање, вештина или на пример течност која је врло важна и не може се заменити ничим другим, а то је крв", навела је Јелена Радојичић.
Захваљујући друштвеним мрежама, свако може даривати. Ипак, често недостају и волонтери, па зато у сусрет 8. мају, који је Дан Црвеног крста, отворен је и позив да помогнете и постанете један од 40.000 волонтера колико броји ова организација.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.