Izvor: RTS, 13.Apr.2023, 06:17

Ивин воз одлази у историју, деца славе уз кафанске песме - како то утиче на њихов развој

Уместо да се из дечјих играоница ори Слон лепотан дондолан и слоница Мица, све чешће се чују кафанске песме потпуно непримерене узрасту слављеника и њиховог друштва. Чак су и мишљења психолога подељена око тога да ли деца слушају само ритам без размишљања или песме >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ипак утичу на формирање њихове личности. Да ли је довољно оправдање - деца траже.
"Субота је дан за алкохол", певало се на прослави рођендана у Обреновцу. Није необична атмосфера чак иако су речи песме дискутабилне, али јесте чињеница да су рођендан славили петогодишњаци. И певали из свег гласа.

Није необично, кажу власници играоница, да се овакве песме слушају на дечјим рођенданима. Тврде, разлог је то што их деца или родитељи траже, а не постоји ниједан пропис који то може да им забрани. Као отац, Немања Огњановић, власник једне играонице у Раковици, нема дилему - својој деци пушта само дечје песмице. Као човек који од тог посла живи понекад мора да изађе у сусрет жељама деце и родитеља.
Мишљења су подељена.
"Кад су деца у питању проблем је посебно значајан, још су Стари Грци говорили да је музика једна од дисциплина која је веома важна за васпитање младих људи", рекао је етномузиколог Димитрије Големовић.

Професорка музике Ана Урбан каже да ако деца слушају музику која није адекватна за њихов узраст, а ту се свашта помиње у текстовима то негативно утиче на њих, деца би требало да слушају музику која је адекватна њиховом узрасту.
Ипак, деца не могу да буду изопштена из окружења и тешко је и родитељима и наставницима, али и онима који од њихове забаве живе, да их убеде да нешто није добро.
"Која је песма младима најмилија. Одговор је био - нова. Млади су вазда окренути новом, јер су они флексибилни за разлику од старих који тешко усвајају нове ствари. Укус се мења са генерацијама", напоменуо је етномузиколог.
А нова музика донела је нову агресивност, слажу се наши саговорници. Одете на кафу или ручак, а не можете да разговарате. На свим забавама је исто.
"Данас то мора да буде техно, блиско поп музици, само што мора да буде обојен трилерима", примећује Големовић.
Да ли су "Слон лепотан дондолан", "Африка у којој се сади паприка", и "Ивин воз" отишли заувек у историју? У међувремену је снимљено још много дечјих песама, на аудицијама за хорове велико је интересовање, ипак о утапању туге у алкохолу, поломљеним чашама и животу до даске и даље се пева у играоницама. Ко би требало да се забрине?

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.