Izvor: RTS, 12.Apr.2023, 19:42

Сцене и даље пред очима, обележена годишњица НАТО бомбардовања путничког воза у Грделичкој клисури

Навршиле су се 24 године од незапамћеног злочина НАТО авијације која је у два наврата, са четири пројектила, ракетирала путнички воз 393 на улазу у Грделичку клисуру. Страдало је најмање 15 људи, а на десетине њих је повређено. Тачан број жртава никада није утврђен. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ни сами не знају како су остали неповређени у кући уништеној од детонације и гелера, али како заборавити немоћ и страдање недужних, разбацане делове тела и кров воза на кућном прагу. И после 24 године немиле сцене пред очима. 

"Док год сам жив не могу да заборавим. У сећању ми је све – људи који горе, а не можеш да им помогнеш", прича мештанин Грделице Владимир Николић. 
Прве две ракете пале су на воз који је прелазио мост преко Јужне Мораве. Трећи вагон спржен, из другог преживели су један путник и кондуктер Драган Ћирић. 
"Редовно се сећам тог тренутка. Кад прођем возом, успомене навиру", прича кондуктер Драган Ћирић.
Мост – симбол безумља и прекинутих снова Железнички мост преко Јужне Мораве постао је симбол безумља и прекинух снова шестогодишњег дечака, његових родитеља, труднице, младих научника. Железнице у свету не памте овакав злочин, а српске су изгубиле двојицу колега. 
"Додатна горчина је чињеница да су НАТО бомбардери покушали да оправдају догађај тиме да је воз ишао пребрзо. Воз се на овој траси креће брзином од 60 километара на час. Снимак који су нам приказали да би се оправдали убрзали су преко четири пута", каже в. д. генералног директора "Србија-воза" Иван Булајић. 
На улазу у Грделичку клисуру, у тишини, на спомен-обележје на коме су уклесане речи Иве Андрића да се не треба плашити људи већ нељудског у њима, положени су венци и цвеће. И овог 12. априла, возови су успорили преко Јужне Мораве и заглушујућим звуком опоменули, да се не заборави.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.