Izvor: RTS, 10.Apr.2023, 16:50

Део опозиције напустио седницу Одбора за КиМ

Представници дела опозиције рекли су да су напустили седницу Одбора за КиМ оног тренутка када је председник тог тела Скупштине Србије Милован Дрецун одбио да им дâ реч, отвори седницу за јавност као и да допуни дневни ред тачком о немачко-француском предлогу за >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << решавање питања КиМ.
Посланици Српске странке Заветници, Српског покрета Двери, ДС, Народне странке и Новог ДСС-а рекли су на конференцији за новинаре у Скупштини Србије да нису правили инциденте, како је то рекао директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић и навели да их је посланик СНС-а Небојша Бакарец "вређао".
Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је да су они стигли на време на седницу за разлику од Петковића, те да њој као заменици председника Одбора није омогућено да говори и објасни зашто тражи допуну дневног реда.
“Милован Дрецун је рекао да немам права на реч, да се нисмо држали Пословника када смо тражили да се дневни ред допуни, иако је захтев за допуну уредно послат јуче”, рекла је Стаменковски.
Додала је да је Дрецун сазвао седницу за данас у 10.30 часова како би, тврди, "опструисао седницу Одбора за КиМ" коју је она заказала као заменица председника Одбора за 13 часова.
“Инсистирали смо да добијемо реч, колеге су покушале да се укључе, за све то време пристизале су увреде Бакареца на које се нисмо освртали. Они су ти који су вређали упоређујући нас са Аљбином Куртијем”, истакла је Стаменковски.
Каже да су напустили седницу "достојанствено" додавши да је на дневном реду седнице Одбора, како је оценила, био “бајат” извештај Канцеларије за КиМ за 2022. годину који је већ усвојен у пленуму.
Бошко Обрадовић каже да “није само једна седница затворена за јавност, већ да је читав парламентарни рад укинут”, а сматра и да од јавности жели да се сакрије садржај овог, како каже, "противуставног документа".
"Да је ово повољан споразум по државу Србију зашто се не би расправљало на сва звона о њему", упитао је Обрадовић.
Посланица Народне странке Санда Рашковић Ивић рекла је да се велика већина грађана противи "француско-немачком“ споразуму за Косово и Метохију и да о томе последњу реч мора да има народ који би на референдуму одбацио споразум, а не да председник Србије Александар Вучић, како каже, сам одлучује о предаји дела државне територије.
"Ако би народна воља постала императив, оно што ради власт у овом тренутку би морало да се промени и власт би морала да се усагласи са вољом и жељом народа. Зато је Народна странка покренула иницијативу за расписивање референдума о одбацивању ’француско-немачког’ споразума“, рекла је Санда Рашковић Ивић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.