Izvor: RTS, 09.Apr.2023, 20:11

Израелска влада: Мосад није подстицао демонстрације против реформе правосуђа

Израелска влада одбацила је тврдње, изнете у документима који су наводно процурили из Пентагона, да су челници обавештајне службе Мосад подржали протесте широм земље против предложене реформе израелског правосуђа.
Кабинет премијера Бенјамина >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Нетанјахуа саопштио је да су тврдње изнете у документима који су наводно процурили из Пентагона "лажне и без икаквих темеља", преноси Ројтерс.

"Мосад и његови високи званичници нису подстицали, и не подстичу особље агенције да се придружи демонстрацијама против владе, политичким демонстрацијама или било којој политичкој активности", наводи се у саопштењу.
Њујорк тајмс је у суботу објавио наводни извештај ЦИА, према којем је руководство Мосада охрабрило своје особље и израелске грађане да се придруже масовним протестима против реформе правосуђа, који је предложила Нетанјахуова влада.
Лист је напоменуо да су документи који су процурили изгледали аутентично, али да то не значи да су подаци који су у њима изнети тачни.
Нетанјахуов план реформе изазвао је огромно незадовољство јавности и демонстрације широм земље.
Предложени закон би омогућио парламенту да превлада одлуке Врховног суда и да има контролу над именовањем судија.
После неколико недеља демонстрација, Нетанјаху је крајем марта попустио и рекао да ће одложити спорне реформе, како би омогућио разговоре о постизању компромиса са опозиционим странкама.
Министарство правде САД саопштило је да је у контакту са Министарством одбране и да је почело истрагу о наводном цурењу докумената из Пентагона.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.