Izvor: RTS, 08.Apr.2023, 23:58

Преминуо Бен Ференц, последњи тужилац Нирнбершког процеса

Амерички адвокат Бен Ференц, последњи тужилац Нирнбершког процеса током којег се судило нацистима за злочине из Другог светског рата, преминуо је у петак у 104. години.
Бен Ференц је допринео осуђујућим пресудама против 22 нацистичка команданта >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у суђењу које се назива "највећим суђењем за убиство у историји". Вест о његовој смрти потврдио је за Ен-Би-Си њуз његов син.
Био је последњи живи тужилац на суђењима која су обележила први пут у историји да су масовне убице процесуиране за ратне злочине.
Ференц је имао 27 година када је постао део тужилаштва у којем су се процесуирали злочинци из Другог светског рата, а касније је играо кључну улогу у компензацији за жртве Холокауста и стварању Међународног суда правде у Хагу.
Неуморни заступник људских права, како га описује Ен-Би-Си њуз, написао је девет књига и десетине чланака, а одржао много говора и путовао по свету ширећи свој мото "закон, а не рат".
"Имао сам проклету срећу да живим оволико дуго. Надам се да сам учинио нешто добро за живота", рекао је Ференц за Ен-Би-Си њуз у новембру, што је био његов последњи интервју за медије.
Напунио је 103 године 11. марта. Фотографија која је тада објављена на његовом званичном Твитер налогу приказује га у инвалидским колицима како држи мали комад папира на коме је писало: "Ради нешто што волиш“.
Бен Ференц, рођен 1920. године у породици мађарских Јевреја, имао је 10 месеци када је његова породица емигрирала у САД и настанила се у Њујорку. Одрастао је у сиромаштву.
Након добијања стипендије завршио је Правни факултет Универзитета Харвард.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.