Izvor: RTS, 07.Apr.2023, 15:17

Успех студената Правног факултета, други у свету из арбитраже и међународног трговинског права

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду освојио је друго место на 30. такмичењу из арбитраже и међународног трговинског права које се одржава у Бечу. На овом престижном такмичењу "Willem C Vis Moot in International Commercial Arbitration" учествује скоро 400 универзитета >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << из целог света.
Седам студената основних и мастер студија предводили су професори Правног факултета Владимир Павић и Милена Ђорђевић. Оцењују да је успех наших студената огроман, не само за факултет, већ и за српску академску заједницу у целини.

Финале је одржано у спектакуларној дворани пред две хиљаде људи, а пренос финалног дуела пратио се у целом свету преко Интернета, па је десетине хиљада правника гледало такмичење уживо
"То је уистину планетарни правнички догађај", оцењује професор Павић, који каже да су такмаци нашем тиму у финалу били су домаћини из Беча.
"Наш тим борио се сјајно. У такмичењима као што је ово, у којима немате штоперицу, елементи оцењивања увек су субјективни и нијансе су одлучиле", објашњава Павић.
Припреме трају минимум пола године Професорка Ђорђевић додаје да већ стижу похвале и честитке стручне светске јавности.
"Поносни смо на то што Правни факултет у Београду сваке године успе да изнедри изузетне младе људе који су стално при врху у области арбитраже и међународног трговинског права. Ове године постигли су друго место у финалној усменој рунди. Прошле године друго место за најбоље написани поднесак, што све указује на континуирани рад", каже Ђорђевићева.
Додаје да припреме одабраних студената за овакво такмичење трају најмање шест месеци. "Од студената се очекује свакодневни рад, који је другачији од њихових припрема за испите", напомиње.
О успеху сведочи и податак да су српски студенти у друштву традиционално јаких универзитета, пре свих са Запада – амерички, енглески, канадски, немачки.
"Држимо се прилично добро. На пример, да би дошли до финала, наши студенти су морали да победе Правни факултет универзитета у Нирнбергу, затим из Мелбурна, па Рио де Жанеира, Женеве и у полуфиналу универзитет из Хамбурга", објашњава професор Павић.
Професори Ђорђевић и Павић сагласни су да успех студената на Vis mut такмичењу није значајан само за Правни факултет, већ за целу универзитетску и академску заједницу у Србији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.