Izvor: RTS, 07.Apr.2023, 06:04

Амерички сенатор Дејнес: Наша војска обезбеђује мир у свету

Републикански сенатор Стив Дејнес каже за РТС да је имао продуктивне разговоре са премијерком Аном Брнабић и председником Александром Вучићем. Наставак разговора Београда и Приштине сматра позитивним кораком напред, који води ка мирнијем решењу и отворенијем >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Балкану. Истиче да ће САД наставити да улажу у војску. Сједињене Државе су увек имале најбоље борбене снаге на свету и то је било средство одвраћања, које је обезбеђивало мир у свету, навео је Дејнес.
Стив Дејнес, савезни сенатор из Монтане, говорио је за РТС о суђењу Доналду Трампу, али и о рату у Украјини, политици Вашингтона према Кини и Тајвану, као и о разговорима Београда и Приштине.

Свет с пажњом прати суђење Доналду Трампу, бившем америчком председнику, први пут у историји. Шта бисте из перспективе републиканског сенатора рекли, шта то говори о америчким институцијама и демократији?
Оптужбе против председника Трампа су нечувене, политички су мотивисане. У ствари, и републиканци и демократе, обе стране су осудиле оно што се дешава у Њујорку.
Понашање окружног тужиоца Брега који диже ове оптужнице из политичких разлога је нечувено. То су прекршаји које окружни тужилац претвара у кривичне оптужбе и то је нечувено, то су политичке оптужбе.
Да ли Трампа видите као председничког кандидата 2024?
Он је већ објавио кандидатуру да постане наш председник. Није тајна да сам пријатељ председника Трампа већ дуго година, блиско сам сарађивао са њим док је био председник, постигли смо многе сјајне ствари за Сједињене Државе и за цео свет током његовог председничког мандата и радујем се раду са њим. Сада сам фокусиран на то да обезбедимо већину републиканаца у америчком Сенату, најважнија ствар коју могу да дам нашем новом председнику 2025. је републиканска већина у америчком Сенату.
Сједињене Државе су мање-више задржале политику према Кини из времена Трампове администрације. Сада се председавајући америчког Конгреса састао са тајванском председницом у Калифорнији. И то је њен други сусрет за мање од године са америчким званичником тог ранга. Кина је опет одговорила војним вежбама близу Тајвана, који сматра својим. Колико далеко су Сједињене Државе спремне да иду у подршци Тајвану?
Веома је важно да Кина, САД и свет поштују суверенитет Тајвана, његову независност. Блиско смо сарађивали са Тајваном много година. Током моје личне каријере, пре политичког ангажмана, живео сам у Кини.
То је било деведесетих, шта се променило од тада?
Живео сам у Гуангџоу шест година, радио сам за П&Г, покретали смо америчке брендове да се такмиче са кинеским. Двоје деце ми је рођено у Хонгконгу, имам велико искуство у Кини. То је тада била економија од 500 милијарди долара, а сада је то економија од 13 билиона долара. То је огроман економски раст и многи су забринути због оног што се дешава у вези са непоштовањем интелектуалне својине. Тако да је важно да убудуће ојачамо односе САД и ЕУ и наших савезника и то ће бити једна дугорочна трка између Кине и слободног света.
А данас су председник Француске и председница Европске комисије у Кини, а да ли бисте ви подржали могућу посету председавајућег у америчком Конгресу господина Макартија Тајвану?
Подржао бих, има много чланова Конгреса који су посетили Тајван, ја сам лично посетио Тајван као сенатор Сједињених Држава, морамо да наставимо активност у погледу посета, било да се ради о званичницима Сједињених Држава или о посетама тајванских лидера Сједињеним Државама, важно је да се тај дијалог и сарадња наставе, то је важно за Сједињене Државе.
Да ли са свим претходним догађајима и ако знамо да и Сједињене Државе и Кина повећавају војне буџете, можемо да говоримо о новом хладном рату?
Када сам одрастао у Сједињеним Државама, први председник за кога сам гласао је био Роналд Реган и одувек сам био велики обожавалац председника Регана, сматрам да је био сјајан вођа на светској сцени. Он је веровао у мир кроз снагу. Начин на који одржавамо мир у свету је кроз снажну Америку, снажну војску и снажну националну одбрану.
Сједињене Државе су увек имале најбоље борбене снаге на свету и то је било средство одвраћања, које је обезбеђивало мир у свету, тако да ћемо наставити да улажемо и тако одвраћамо неке од тих диктатора, диктаторе као што је Владимир Путин.
Да ли сада, дакле, говоримо речником новог хладног рата?
Мислим да има много начина да се опише оно што се дешава. Могло би се назвати хладним ратом. Надам се да ћемо наставити отворени дијалог са Кином, био сам у неколико посета Пекингу како бисмо одржали дијалог између Сједињених Држава и Кине, важно је да се тај однос настави у бољем правцу због целог света, како у економском, тако и у војном погледу.
А сада када је стварни рат у Украјини у другој години, Европа се суочава са све већом енергетском кризом. Као члан комитета америчког Сената за енергетику, можете ли да кажете има ли довољно америчког течног гаса за европске земље и по којој цени?
Оно што смо сви научили из руске инвазије на Украјину 24. фебруара је да је енергетска безбедност једнака националној безбедности. Путин је претворио енергију у оружје и зато је важно да се наши пријатељи и савезници у Србији и у целој Европи посвете диверзификацији извора енергије, да се одвоје од руске енергије и да крену ка енергији која ће бити произвођена у Европској унији и Сједињеним Државама. Течни природни гас ће играти велику улогу у тој једначини. Морамо да престанемо да користимо руски гас и почнемо да користимо изворе широм Европске уније, било да се ради о интерконекторима у Бугарској и Грчкој.
Како гледате на гасну мрежу на Балкану? Да ли Сједињене Државе виде интерес да улажу у интерконекторе?
То ће бити веома важан део на путу ка производњи више течног природног гаса и резултираће стабилнијим ценама. За потрошаче широм Балкана и Европе. На крају, ако немате енергетску безбедност, онда немате економску безбедност, а без економске безбедности тешко је имати националну безбедност.
Да ли је то део могућег стратешког партнерства Србије и Сједињених Држава? Колико смо близу том партнерству?
Да, апсолутно. Веома сам задовољан састанцима које смо имали у Србији са вашом премијерком и председником. Било је веома продуктивно, разговарали смо о даљем јачању односа између Сједињених Држава и Србије. Веома сам задовољан њиховом прагматичношћу, они говоре о важности енергије и развоју енергетске диверсификације. Биће потребно време да се то оствари и премијерка и председник виде шта треба да се уради да би се наставило са ослобађањем од руског гаса. И да користимо више америчког и европског гаса.
Колико је то стратешко партнерство условљено применом последњих споразума из Брисела и Охрида?
Мислим да је то само још један корак у правом смеру ка отворенијем Балкану и то су позитивне ствари. Наши пријатељи у Европској унији блиско сарађују са Сједињеним Државама да бисмо имали мирнију и стабилнију будућност на Балкану.
Колико је јак амерички утицај на Приштину да почне са применом онога што је најважније за српску страну – а то је ЗСО?
Оно што се овде десило у марту, са наставком дијалога Београда и Приштине је позитиван корак напред и добра је ствар да се иде ка мирнијем решењу и отворенијем Балкану и то је права ствар за нашу децу и унуке. Ја сам сада деда четири унука и треба мислити на будућност наше деце и унука и шта им остављамо. Тако да сам задовољан што лидери воде отворене разговоре и то ће донети и добар исход за будућност на Балкану.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.