Izvor: RTS, 06.Apr.2023, 11:09

Солисткиња опере Српског народног позоришта: Роми недовољно видљиви, нико их не преознаје као водитеље Дневника

Међународни дан Рома обележава се 8. априла. Многи се те мањинске заједнице само тада и сете. Солистикња Српског народног позоришта и посланица СНС-а Наташа Тасић Кнежевић каже за РТС да је потребно повећати видиљивост Рома друштву и тиме им се покаже да имају једнаке >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << шансе за напредак како би се превазишле предрасуде са којима се и сама суочава. Говорећи о правима мањина у Србији, посланица СВМ-а Елвира Ковач указује на проблем неусклађености одређених закона са прописима који регулишу права и обавезе националних мањина.
Крајем фебруара, на седници Скупштинског одбора када се говорило о раду о РТС-а, Наташа Тасић Кнежевић је истакла да на телевизијама у Србији нема водитеља ромског порекла.

Наглашава да то не би био симболички гест, већ начин да се повећа видљивост Рома и покаже да имају једнаке шансе за напредак у друштву, као и сви други грађани Србије.
"Роми нису видљиви ни у једној информативној редакцији телевизија са националном фреквенцијом", каже Тасић Кнежевићева.
И поред тога што у РТС-у постоји редакција на ромском језику, Тасић Кнежевићева истиче да нико не препознаје Роме као водитеље пошто их нема у Дневнику, Јутарњем програму или у блоку о временској прогнози.
Говорећи о сопственом искуству, каже да се и сада као солистикиња Српског народног позоришта са монобројним наступима у иностранству, суочава са предрасудама и негативним коментарима колега.
Каже да јој је један пријатељ рекао да један део њених колега, како каже, тај, елитистички део, сматра да њој није место у театру.
"Каријеру сам градила поштено, трпела сам огроман притисак који би тешко ко поденео, али због моје судбине знала сам да препоручим друге колеге знајући кроз шта сам сама прошла", каже посланица СНС-а.
Елвира Ковач: Неусклађеност закона са прописима о националним мањинама Говорећи о стању права мањина у Србији, посланица Савеза војвођанских Мађара Елвира Ковач каже да се као известилац Парламентарне скупштине Савета Европе бавила правима националних мањина и Украјину је навела као негативан пример.
Према њеним речима, украјинске власти смањиле су раније стечена права својих мањина.
Указује на то да се у извештајима о Србији увек понавља да је законадавни оквир за мањине добар, али да има проблема у примени.
Ту је, додаје, и проблем неусклађености закона из одређених области са Законом о саветима националних мањина.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.