Izvor: RTS, 31.Mar.2023, 09:23

Ђукановић или Милатовић – да ли ће дијаспора да одлучи изборе

Завршава се кампања за председника Црне Горе. У своју победу убеђени су и кандидат покрета "Европа сад" Јаков Милатовић и актуелни председник и лидер ДПС-а Мило Ђукановић. Доцент Факултета политичких наука Деспот Ковачевић каже за РТС да је Ђукановић кампању у >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << другом кругу усмерио на гласаче из иностранства, али да није сигуран колико та тема може да промени трку. Поручује и да тема стварања непријатеља споља, пре свега из Србије, не ради посао.
У изборној ноћи Ђукановић је, чини се, трку усмерио на нове "резервоаре" гласова, а кључна последњих дана је дијаспора. Чули смо апеле Црногорцима који живе у иностранству да дођу у земљу и гласају. Из ДПС-а и оптужбе да се спречавају да искористе бирачко право. Деспот Ковачевић каже да је у изборној ноћи покренута та нова тема, које није било у првом кругу, а то су управо гласачи из иностранства.
"Ђукановић је те ноћи говорио о новим резервоарима, али из његове кампање и дана после тог првог круга показало се да су то бирачи из иностранства, односно дијаспора која у великом броју борави у другим земљама ЕУ или Запада", додаје Ковачевић.
Истиче да је дошло до занимљиве трке у другом кругу, где је Ђукановић кампању усмерио управо према тим бирачима, као и да је одлазио у Немачку у посету.
"У првом кругу то нисмо видели. Милатовић је водио своју кампању, а овај пут Ђукановић је усмерио кампању на једну тему која је, по мом суду, за њега много важнија, а Милатовић се укључио у ту тему", наводи Ковачевић.
С друге стране, Милатовић поручује: "Ви нисте гласачки ресурс или резервоар." Подсећа да је и он био годинама ван домовине због, како каже, политике коју је водио Ђукановићев режим. Говорећи о томе колико Милатовић може да рачуна на те гласове, Ковачевић каже да није сигуран, али претпоставља да може да има неке гласове грађана Црне Горе који живе у региону.
"Нисам сигуран колико може да рачуна на те гласове, он нема с њима успостављене односе какве су имали ДПС и Мило Ђукановић у ранијем периоду, али оно што је Милатовић покушао јесте да се обрати писмом дијаспори и каже да је он био део те дијаспоре, да су они напустили своју земљу управо због власти ДПС-а", додаје Ковачевић.
Не знам колико је то успешно, али нисам сигуран ни колико та тема може да промени трку, поручује Ковачевић.
"Видећемо колико ће заиста тих грађана доћи на изборе у другом кругу и да ли то може да мења неке односе у односу на први круг, пре свега на тај збир који се рачуна за Милатовића и с друге стране резултат Ђукановића", наглашава.
Пролази ли антисрпска реторика Ђукановић говори да су Милатовић, Бечић и Андрија Мандић агенти српског света. На питање да ли и даље таква реторика може да утиче на крајњи резултат, Ковачевић каже да та тема "више не ради посао".
"Први круг избора је показао да је та тема идентитетска и да стварањем тог непријатеља споља, пре свега из Србије, не ради посао како се каже у тим кампањама. Дакле, није то успешна прича и та тема није више приоритетна. Грађани Црне Горе су у великој мери показали да их занимају социоекономске теме", истиче Ковачевић.
Указује да је Ђукановић у интервјуу имао тежак речник и да је покушао да објасни шта се дешава.
"Оно што је он рекао – када саберемо гласове из првог круга, видимо да је српски свет тих 60 одсто у Црној Гори, што наравно показује још један његов пораз. Пораз његове политике на крају крајева", поручује Ковачевић.
Математика каже да уколико Милатовић понови резултат из првог круга, уз подршку свих који су тада заокружили Мандића и Бечића, може да очекује чак 60 одсто гласова. Демократски фронт је, на пример, партија деснице, Милатовић је око центра. Говорећи о томе да ли ће бирачи послушати лидере партија, Ковачевић објашњава да је "Милатовић једна недефинисана група", као и да је "Европа сад" покрет који је имао пројекат у бившој влади и економију у фокусу.
"Не можемо њих још идеолошки сврстати било где, али оно што је упитно, колико је заиста идеологија важна у свим овим изборима, а оно што је сигурно – Милатовић је окренут Европској унији, што свакако значи и европским партнерима. Да ли је то сличност и може ли доћи до преливања, чини ми се да је за већину бирача Демократског фронта први задатак и жеља да победе Мила Ђукановића без обзира на то ко је противкандидат. Овај пут је Милатовић, који је њима можда и близак политички на одређени начин, али не у потпуности", каже Ковачевић.
Коме одговара велики, а коме мали одзив бирача Ђукановић поручује да је, каква год да буде излазност, убеђен у победу. Коме одговара велики, а коме мали одзив бирача? Ковачевић истиче да је тешко дати одговор на то питање.
"Суштински можемо рећи да одговора ономе чији бирачи изађу, али оно што је јако важно и што можемо приметити из првог круга, па и односа кандидата – много већу могућност раста броја гласова има Милатовић, док Ђукановић има мали простор за раст броја бирача од оних који су изашли у првом кругу. Ко су ти други људи, односно апстиненти, претпостављамо да се ради о свим овим грађанима о којима се говори из иностранства и да је њих око 150.000", додаје Ковачевић.
Каже да је питање колико ће њих доћи у Црну Гору на гласање и да су информације са терена да нема пуно тих долазака.
Вечерас је заказана ТВ дебата два председничка кандидата, а Ковачевић каже да би она могла да усмери одређене политике и да дâ подстицај кандидатима, али да није сигуран да такве дебате могу да одлуче изборе.
Коме је црква дала подршку Време је да Ђукановић оде у пензију, у финишу оцењује митрополит Јоаникије. Ковачевић каже да се црква у првом кругу није мешала и да није подржала ниједног кандидата.
"Рекла је да има своје ставове и подржала промене које се дешавају у Црној Гори и стала је на страну свих тих кандидата. Овог пута такође није се изјаснила за ког је кандидата, али оно што је сигурно, нису за Ђукановића, што значи аутоматски да су за Милатовића", додаје Ковачевић.
"Митрополит Јоаникије је у том интервјуу управо рекао да је време да дође до смене генерација у црногорској политици и да Ђукановић оде, што чини ми се осећа и већина грађана, а митрополит је свакако један од оних који представљају велики број грађана Црне Горе", наглашава Ковачевић.
Каква се ноћ очекује након избора На питање какву ноћ можемо да очекујемо после затварања биралишта у Црној Гори, Ковачевић наглашава да је увек тема у Црној Гори шта ће се десити после избора и да ли ће се избори завршити са проглашењем резултата.
"Ја верујем да хоће, чини ми се да не постоји ни критична маса, ни толики проблеми у друштву, да су се тај јаз и та поларизација у друштву смањили", истиче Ковачевић.
Указује да се то видело и у првом кругу избора, који је био демократски, фер и слободан.
"Други круг је ипак у кампањи донео заоштравање ситуације, али мени делује да би избори могли да се заврше мирно, а најбоље да се заврше демократски и да победи онај ко има више гласова грађана Црне Горе", закључује Ковачевић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.