Izvor: RTS, 30.Mar.2023, 08:12

Напредак руских снага у Бахмуту; Кијев најављује контаофанзиву за април и мај

Рат у Украјини – 399. дан. Шеф ИАЕА Рафаел Гроси други пут је посетио нуклеарну електрану Запорожје у Украјини истакавши да се ситуација око електране не побољшава. Кремљ је саопштио да ће конфронтација Русије са непријатељским државама и, како је рекао, "хибридни >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << рат“ који против ње води Запад, трајати дуго. С друге стране из Кијева поручују да је рат могуће решити дипломатским путем "ако се промени преговарач у Москви".
У близини руске војне ваздушне базе на Криму чула се експлозија, а локалне власти тврде да је оборен украјински дрон.
Украјинске снаге су гранатирале град Мелитопољ који је под руском контролом, јужно од региона Запорожја, а руски медији извештавају да је због тога прекинуто снабдевање града струјом.
Украјински министар одбране Алексиј Резников сугерисао је у интервјуу за естонску телевизију да би Украјина могла да покрене офанзиву у априлу или мају, користећи тенкове које шаље Запад.
Русија је почела вежбе са интерконтиненталним балистичким ракетним системом "јарс" и неколико хиљада војника, саопштило је њено министарство одбране.
Руски председник Владимир Путин по први пут је изјавио да би санкције уведене Русији на средњи рок могле негативно да утичу на руску економију.
Пољски премијер Матеуш Моравјецки, притиснут незадовољством пољопривредника тражи да се ограничи количина украјинског жита на тржишту ЕУ. Велике количине украјинских житарица, које су јефтиније од оних које се производе у ЕУ, завршиле су у земљама централне Европе.
Немачка влада пристала је да пошаље додатних 12 милијарди евра војне подршке Украјини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.