Izvor: RTS, 22.Mar.2023, 14:42

Муфтија Јусуфспахић: Почиње рамазан, позивам све људе да се моле за мир

Београдски муфтија Исламске заједнице Србије Мустафа Јусуфспахић је честитао почетак месеца рамазана и рекао да се овај рамазан обележава у условима рата на европском простору и позвао на мир.
"Без обзира на веру, позивам све људе наше државе, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << наше Србије да се молимо за мир и да рат престане и да се заједно молимо за нашу Србију и њен напредак, да будемо јединствени, јер само у јединству је и победа. Нека наше честитке не буду речи, већ искрене жеље и молитве, пустимо светлост рамазана у себе како бисмо светлили свакоме", поручио је Јусуфспахић у Бајракли џамији поводом почетка месеца рамазана.
Он је позвао вернике да предстојеће дане проведу у миру и љубави.
"Нека је рамазан мубарек свим муслиманима Србије и свим муслиманима на целом свету, срећан вам рамазан", додао је он. 
Месец рамазана девети је месец хиџретског лунарног календара, кад се пости, а  храна и пиће не узимају током дана, од зоре до заласка сунца, а како је Јусуфспахић рекао тада се муслимани устежу од сваког ужитка, не само од хране и пића, већ од ружних дела и мисли. Он је рекао да је сутра први дан рамазана, а вечерас иза акшам-намаза биће прва теравија, први намаз.
"Пост, постење, јесте поштење и устезање од похоте и хтења, штит нам је од похлепе и халапљивости, пост нас учи доброти и доброчинству, а рамазан је мисија чистоће душе, оплемењује однос мајке и детета, брата са братом, човека са човеком", истакао је муфтија и додао да "постити између осталог значи уже ега стегнути и свега лошег се устегнути и тако мир у души досегнути". 
Значај месеца рамазана је што је у њему започело објављивање Kурана, рекао је муфтија.  Рамазан, месец поста, ове године почиње вечерас са заласком сунца, док је први дан поста 23. март, то је месец прочишћења духа, ума и тела у којем се муслимани одричу јела, пића и других телесних уживања.  Након месеца поста муслимани дочекују Рамазански бајрам, један од два највећа муслиманска празника, а Бајрам-намаз је у петак, 21. априла, додао је муфтија. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.