Izvor: RTS, 15.Mar.2023, 15:25

Кембриџ и Оксфорд без кинеских научника - Британци у страху од шпијунаже

Велика Британија је прошле године одбила рекордан број научника и студената постдипломских студија - чак 1104 - из безбедносних разлога. Тим људима је ускраћена могућност да раде у Великој Британији, а главни разлог за то је напуштање академске сарадње с Кином због >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << страха од шпијунаже.
У односу на претходне године, ове бројке су у великом порасту. Британски Форин офис је 2020. уложио вето на долазак 128 научника, док је 2016. због националне безбедности одбијено само 16 људи, пише Гардијан. Одбијање чак 1104 научника и постдипломца у 2022. делује у најмању руку - драматично. 
Тако нагли скок у "затварању" британских универзитета уследио је после јачања става владе о научним везама с Кином, али и уз упозорења МИ5 о све већим шпијунским претњама. Притом на тихо затварање великих истраживачких центара утицале су оптужбе министара да је водећа кинеска компанија за геномику редовно покушавала да упадне у генетичку базу података НХС-а (National Helth Servise).

Професор Џејмс Вилсон са Универзитеског колеџа у Лондону (УЦЛ) међу онима је који сматрају да ће овакве мере угрозити многе научне пројекте. Уверен је професор Вилсон и да су оне у супротности са програмом британске владе која жели да Велика Британија буде "научна велесила".
Тако, "од најављивања златне ере билатералних односа са Кином дошли смо до замрзавања наших научних веза", рекао је он.
Форин офис је одбио да објави анализу одбијених научника према националности, али подаци које су дали водећи универзитети, укључујући Оксфорд, Кембриџ и Империјал колеџ, сугеришу да, бар у овим институцијама, кинески научници чине већину одбијених.
Сер Питер Матисон с Единбуршког универзитета каже да су универзитети "збуњени" овом политиком и да ће ове забране довести до великог кашњења у истраживачким пројектима.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.