Мићи Стојановићу награда „Најморавац“

Izvor: Objava, 11.Avg.2016, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Мићи Стојановићу награда „Најморавац“

ТРСТЕНИК - Године 2015. је први пут додељено признање за „Најморавца“. Признање се додељује једном годишње у оквиру манифестације Трстеник на Морави, особи која је својим радом и делом допринела промоцији Општине Трстеник у области науке и образовања, културе, спорта, новинарства.
Ове године признање за Најморавца je добиo Милутин Мића Стојановић, човек који је рођен на Богом даној земљи, у Богом даном селу (Богдање код Трстеника). Човек који од своје десете године свира хармонику и који је својом песмом и хармоником прославио Трстенички крај и Мораву широм света, у осам песмарица, на преко три хиљаде одржаних концерата и на стотинак снимљених плоча и касета, које су продате у преко пет милиона примерака. Урадио је више трајних записа у радио станицама широм бивше Југославије. Вредни су његови успеси на телевизији, филму, и фестивалима. Оснивач је Фестивала који и дан данас траје - Прва хармоника Југославије у Сокобањи 1963. године. Хармоникаш, текстописац, композитор, певач, и песник, аутор вишедеценијских хитова и ванвременских песама за које многи мисле да су изворне. Прославио је своју хармонику и написао јој најлепшу романсу (Хармонико Моја). Оставио нам је у аманет Заветину:
Не дирај ми у Мораву, Ибар, Жичу и долове
Лазарицу, српску славу, Љубостињу и синове...
Морава, којој је манифестација „Трстеник на Морави“ посвећена, му је вечита инспирација, уз Шумадију и обичаје народа његовог родног краја.
Мића Стојановић је добитник Златне птице, Златне плакете, десет Златних плоча и много других признања, а родни град Трстеник му се одужује Повељом за НАЈМОРАВЦА. Повељу за Најморавца Мићи Стојановићу је доделио председник општине Трстеник АлександарЋирић.

Драган Ивановић