Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 13:34

Европски парламент изгласао Резолуцију о Србији

Са 461 гласом "за" и 53 "против", Европски парламент изгласао резолуцију о Србији којом се Београд позива на независну међународну истрагу о неправилностима на последњим изборима у Србији.
Документ који су усвојили европарламентарци позива на >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << упућивање експертске мисије и условљавање даље финансијске помоћи ЕУ Србији поправљањем изборних услова.

Нису гласала 43 посланика од 557 који су били у сали парламента.
Европарламентарци очекују коначни извештај ОЕБС/ОДИХР-а о изборима и позивају Србију на примену препорука ове институције и Венецијанске комисије, знатно пре наредних избора.
Европски парламент позива на независну истрагу коју би спровели "респектабилни међународни експерти и институције, како би испитали нерегуларности на парламентарним, локалним и покрајинским изборима, а посебно у изборима за Град Београд", јер, како се наводи, "неке тврдње које се односе на организовану миграцију бирача излазе из оквира које покрива извештај ОЕБС-а и ОДИХР-а".
ЕП подржава и брзо слање "ад хок мисије за утврђивање чињеница" у Србију, уз само учешће ЕП-а.
Европски парламент наглашава да "преговори са Србијом могу да се наставе само када земља направи значајан напредак у реформама, али и у потпуности спроведе препоруке ОЕБС-а и Венецијанске комисије о изборним условима".
"Ако Србија не поправи изборне услове, или ако истрага покаже директну умешаност српских власти у изборну превару, фондови ЕУ треба да буду суспендовани, због грубог кршења владавине права у случају избора", напомиње се у Резолуцији.
Резолуција није правно обавезујућа.
Реакције из Европе и Србије Поводом усвајања Резолуције ЕП о Србији стигле су и прве реакције од званичника ЕУ, али и из Србије.
Из Европске комисије наглашавају да од Београда очекују да што пре примени препоруке ОЕБС-а и ОДИХР-а.
Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик оценио је да су поруке Резолуције врло јасне као и да су у најбољем интересу Србије. С друге стране, из мађарског Фидеса кажу да су гласали против усвајања тог документа и да он представља мешање у унутрашње ствари Србије.
Премијерка Ана Брнабић реаговала је на друштвеној мрежи Икс поводом обраћања представника "Србије против насиља" на панелу у Европском парламенту у Стразбуру.
"Резолуције дођу и прођу, није ова прва, неће бити ни последња, али ће вечно остати записано да су у Србији постојале политичке странке и људи који су сами тражили укидање суверенитета сопствене земље", написала је премијерка Брнабић.
Министар спољних послова Ивица Дачић подсећа да је Европски парламент и раније усвајао разне резолуције – и о признавању Косова, увођењу санкција Русији.
"Резолуција је пуна произвољних оцена, оптужби које су преписане из Београда, то је један политички памфлет", каже Дачић.
Из Странке слобиде и правде и Демократске странке поздрављају усвајање резолуције.
Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић изјавила је да је усвајање Резолуције Европског парламента о Србији позитивна порука која помаже грађанима Србије и њеним институцијама да наредни избори које ће имати буду слободни и поштени.
Председник Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да Резолуција има велики симболички значај, јер показује спремност ЕУ да прекине с праксом подршке стабилократији и показује недвосмислену подршку демократским процесима у Србији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.