Vidovdan – Praznik za oči

Izvor: DobreVesti.rs, 28.Jun.2013, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vidovdan – Praznik za oči

BEOGRAD – Veliki današnji praznik Vidovdan (28. juna), jedan je od najvećih među malobrojnim i po svetkovanju izuzetno očuvanim praznicima iz stare narodne vere, piše u tekstu pod nazivom “Vidovdan – Praznik za oči”, iz knjige “Nenačeta voda” - Praznici i običaji u Srba – za početnike, autora Dragovana Laze Lazarevića.

U hrišćanskom kalendaru ne postoji svetac sa ovim imenom i pre više od jednog veka, tačnije tek 1892. godine, Srpska pravoslavna crkva ga je prvi put unela kao praznik u svoje kalendare, stavljajući ga u zagradu iza proroka Amosa i kneza Lazara, čije je kultove negovala, zapisao je poznati etnolog Mile Nedeljković u knjizi “Godišnji običaji u Srba”.
Zbog toga što se najvažniji...

Nastavak na DobreVesti.rs...






Povezane vesti

Vidovdan jeste ali nije Gavrilo Princip

Izvor: Radio Centar 987, 28.Jun.2013

Na slici nije Gavrilo Princip Vidovdan je nepokretni verski praznik koga praznuju Srpska pravoslavna crkva i Bugarska pravoslavna crkva 28. juna, i jedan je od najvecih srpskih praznika. Spada u nepo..

Nastavak na Radio Centar 987...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DobreVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DobreVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.