U susret kometi

Izvor: DobreVesti.rs, 23.Nov.2013, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U susret kometi

BEOGRAD - Kometa ISON stiže kao najspektakularniji astronomski događaj našeg doba. Šta možemo da očekujemo od ove ili bilo koje druge komete?Kometa bi krajem novembra trebalo da prođe neposredno blizu Sunca.

Šta je ISON?
ISON je kometa koja dolazi iz Ortovog oblaka, veoma dalekog i hladnog dela Sunčevog sistema. Sa jezgrom prečnika nekoliko kilometara, juri ka Suncu brzinom od 60 kilometara u sekundi. S obzirom na svoju izuzetno ekscentričnu orbitu, ISON se više neće vratiti u naše krajeve. Suncu će biti najbliža 28. novembra, kada će mu prići na svega 1,2 miliona kilometara. Zbog toga će na nebu biti vidljiva i golim okom. Otkad je otkrivena, 21. septembra prošle godine, kometa ISON je postavila...

Nastavak na DobreVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DobreVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DobreVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.