SRBIJA: Pronađena „država“ iz bronzanog doba – sa više od stotinu naselja

Izvor: DobreVesti.rs, 09.Dec.2023, 20:07

SRBIJA: Pronađena „država“ iz bronzanog doba – sa više od stotinu naselja

Dok su Mikena i Stari Egipat bili na vrhuncu moći i na drugom kraju Evrope, u Banatu, živelo je tehnološki napredno društvo, u mreži više od 100 naselja.

 
Mega-tvrđave iz bronzanog doba otkrili su irski, srpski i slovenački arheolozi. Dragan Jovanović, ekskluzivno za Sputnjik otkriva detalje pronalaska kulture koja je cvetala na našim prostorima.
 
„Od početnih deset lokaliteta došli smo do broja od preko 100 naselja koja čine prilično kompleksnu mrežu. Čak i veliki lokaliteti ne funkcionišu samostalno, već čine grupe naselja koja su međusobno blisko povezana. Čak postoji i neka vrsta hijerarhije koja se ne tiče samo veličine, već više pozicije u tom prostoru“, kaže Jovanović....

Nastavak na DobreVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DobreVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DobreVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.