SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE UVAC: Područje od izuzetnog značaja

Izvor: DobreVesti.rs, 08.Apr.2023, 20:00

SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE UVAC: Područje od izuzetnog značaja

Vlada Srbije donela je uredbu o proglašenju Specijalnog rezervata prirode Uvac kao područja od izuzetnog značaja, odnosno prve kategorije.

 
 
Vlada Srbije je objavila da prisustvo jedne od najređih vrsta lešinara kod nas beloglavog supa (Gyps fulvus) ovom području daje posebnost koja ga izdvaja od susednih krajeva Srbije.
 
Ističe se da vode tog Specijalnog rezervata prirode predstavljaju temeljnu vrednost i okosnicu zaštićenog područja, te da su one svojom ogromnom erozivnom snagom izgradile su izuzetnu kanjonsku dolinu u moćnim karbonatnim stenama.
 
Specijalni rezervat prirode „Uvac” nalazi se na jugozapadu Srbije, u zoni Starog Vlaha, uklješten između masiva planine...

Nastavak na DobreVesti.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DobreVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DobreVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.