Povećanje broja moždanih udara i opadanje broja neurologa prouzrokovalo je paniku

Izvor: DobreVesti.rs, 29.Sep.2023, 03:12

Povećanje broja moždanih udara i opadanje broja neurologa prouzrokovalo je paniku

Svake godine u Srbiji se beleži alarmantan porast broja slučajeva moždanog udara, sa više od 25.000 novih pacijenata na godišnjem nivou.

 
 
Ova situacija je posebno zabrinjavajuća kada se uzme u obzir činjenica da je moždani udar primarni uzrok smrtnosti ženske populacije u bolničkim uslovima u zemlji.
 
Neurološka zajednica u Srbiji, uključujući Društvo neurologa Srbije, preuzela je inicijativu da se ova situacija popravi. Niz koraka je preduzet, uključujući izradu Nacionalnog vodiča za moždani udar, proširivanje mreže jedinica specijalizovanih za moždani udar, uspostavljanje naprednih jedinica za moždani udar u kliničkim centrima i ponovno angažovanje neurologa u primarnoj...

Nastavak na DobreVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DobreVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DobreVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.