Okeanska plej lista

Izvor: DobreVesti.rs, 17.Sep.2019, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okeanska plej lista

Život u okeanu, ma koliko bio čudesan za posmatrače, stanovnicima donosi mnoga ograničenja. S obzirom na to da se svetlost drugačije ponaša u ovoj optički gustoj sredini, vodene životinje na primer, ne mogu tako dobro da vide kao mi na kopnu.

 
Ni mirise ne osećaju dobro kao kopnene životinje, jer on sporo „putuje“ kroz vodu… No, u jednoj stvari morska bića su u prednosti u odnosu na kopnene sisare – u proseku, zvuk kroz vodu putuje četiri puta brže nego kroz atmosferu.
 
Neke morske životinje, poput delfina i kitova, iskoristile su ova svojstva vode kako bi razivle veoma složenu komunikaciju. Neke vrste kitova, a posebno grbavi kit, mogu pevati pesme koje po ritmu i kompleksnosti...

Nastavak na DobreVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DobreVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DobreVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.