JORGOVAN: Da bi vam na proleće cvetao u bašti sada je vreme da delujete

Izvor: DobreVesti.rs, 09.Okt.2023, 12:50

JORGOVAN: Da bi vam na proleće cvetao u bašti sada je vreme da delujete

Jesen je vreme kada je cveća sve manje zato što se biljke lagano pripremaju za zimsko mirovanje. Međutim, oktobar je pravo vreme i da posadite određene vrste cveća kako biste već sa prvim danima proleća imali rascvetale leje. U oktobru se sade lukovice kao što su narcisi i lale, ali i jorgovan.

 
Ovo cveće je nekad bilo vrlo popularno u Srbiji i nije bilo seoskog domaćinstva koje nije imalo barem jedan grm jorgovana. Danas je manje zastupljeno iako svojom lepotom i neodoljivim, slatkastim mirisom nadmašuje mnoge druge vrste cveća.
 
Dolina jorgovana
 
Jorgovan (lat. Syringa vulgaris) je listopadni grm ili manje drvo poznat po svojim mirisnim, cvetnim grozdovima koji mogu...

Nastavak na DobreVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DobreVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DobreVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.