Hristos se rodi

Izvor: DobreVesti.rs, 09.Jan.2020, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hristos se rodi

Praznik Rođenja Gospoda Isusa Hrista, u veri da je na taj dan pre više od dva milenijuma u Vitlajemu rođen Spasitelj ljudskog roda, proslavljaju sutra pravoslavne crkve koje su zadržale Julijanski kalendar i julijansko računanje svog bogoslužbenog vremena.

 
Praznovanje počinje svečanostima na Badnji dan kada se vernici Srpske pravoslavne crkve, Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimske patrijaršije i Svete Gore pripremaju za proslavu Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika.
 
U našem narodu se odvajkada neguje običaj unošenja badnjaka u pravoslavne domove i spaljivanja badnjaka u portama pravoslavnh hramova. Uz mirobožanje i praznične molitve zaboravljaju se svađe i nesuglasice a porodice...

Nastavak na DobreVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DobreVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DobreVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.