Danas je rođendan Nikole Tesle

Izvor: DobreVesti.rs, 10.Jul.2015, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je rođendan Nikole Tesle

BEOGRAD – Nikola Tesla, jedan od najblistavijih umova čovečanstva, rođen je 10. jula 1856. u selu Smiljanu, kraj Gospića u Lici, u tadašnjoj Austrijskoj carevini (danas Republika Hrvatska), od majke Đuke Tesle, rođ. Mandić i oca Milutina Tesle, sveštenika Srpske Pravoslavne Crkve. Majka Đuka bila je, takođe, iz svešteničke porodice, nepismena, pametna i plemenita žena.

 
Imala je sreću da, za razliku od oca Milutina, koji je umro dok je Nikola studirao, doživi svu slavu svoga sina. Osim Nikole imali su još jednog sina i tri kćeri.

Nikola je osnovnu školu završio u Smiljanu, a nižu realnu gimnaziju u Gospiću. Porodica se seli u Gospić 1862. godine, tako da Nikola kreće u višu realnu...

Nastavak na DobreVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DobreVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DobreVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.