Dan nacionalne kulture Rumuna

Izvor: DobreVesti.rs, 16.Jan.2024, 14:40

Dan nacionalne kulture Rumuna

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je svim pripadnicima rumunske nacionalne manjine u Republici Srbiji Dan nacionalne kulture Rumuna, 15. januar.

 
Prema odluci Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, ovo je jedan je od četiri praznika Rumuna u Republici Srbiji, a ustanovljen je da podseća na dan rođenja najvećeg rumunskog pesnika Mihaja Emineskua.
 
Mihaj Eminesku (1850-1889) bio je rumunski romantičarski pesnik, romanopisac i novinar koji se smatra najuticajnijim i najpoznatijim rumunskim pesnikom, kao i prvi moderni pesnik u rumunskoj književnosti. Prve pesme je objavio sa 16 godina, a njegova rukopisna zaostavština sastoji se od 46...

Nastavak na DobreVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DobreVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DobreVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.