Stanovnici Pompeje su mogli da se spasu posle erupcije vulkana Vezuv – od spasa su ih delili minuti

Izvor: DobreVesti.rs, 13.Maj.2021, 09:42

Stanovnici Pompeje su mogli da se spasu posle erupcije vulkana Vezuv – od spasa su ih delili minuti

 
Najnovija arheološka otkrića pokazuju da su posle erupcije Vezuva, koji je 79. godine nove ere bukvalno sahranio čitav grad Pompeju i njegove stanovnike, stari Rimljani bili blizu spasa, od koga su ih delili bukvalno minuti, ali na žalost nisu uspeli na vreme da stignu do primorskog grada Herkulaneuma gde su ih čekali brodovi za evakuaciju.

 
Arheolozi su, naime, otkrili na nekadašnjoj plaži tog primorskog gradića ostatke skeleta oko 300 ljudi koji su čekali da se ukrcaju na brodove koje je poslao vojskovođa i istoričar Plinije Stariji kako bi spasao stanovnike Pompeje i obližnjih mesta. Užarena lava je, međutim, bila brža, objavio je britanski Tajms (The Times).
 
U ovoj strahovitoj...

Nastavak na DobreVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DobreVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DobreVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.