Za lepši život srpske dece

Izvor: Vesti-online.com, 16.Sep.2014, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za lepši život srpske dece

Paraćinci i njihovi prijatelji okupili su se prošle subote u Rokbenku, zapadnom predgrađu Melburna, kako bi po 32. put održali plemenitu akciju Paraćinsko veče. Više od tri decenije, parohijani crkve Sveta Petka rade na prikupljanju pomoći namenjene deci ometenoj u razvoju, o kojima se brine sestrinstvo ženskog manastira Sveta Petka u Izvoru kod Paraćina.

Posetioci Paraćinske večeri

 

Zahvaljujući požrtvovanom radu grupe dobrovoljaca, a prvenstveno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nesebičnom pomoću i prilozima posetioca večeri, bolesnoj deci i neumornim monahinjama manastira u Izvoru, odavde će još jednom biti poslata značajna finansijska pomoć.

I tokom ove večeri, prisutni su se podsetili na poruke pokretača akcije, sada upokojenog prote Dušana Rakića, da ne odustaju u pomaganju najugroženijima.

  Ovogodišnji organizatori Paraćinske večeri

Bez slobodnog mesta

Služile goste: Marica Aleksić i Dara Lukić

Porodice Zdravković, Kostolov, Šepecan i Penjin

Protonamesnik Milić Rakić

Slobodan Vukojević

Diana Krstić i Suzana Pepđonović

Vera Kostić

 

- Već 32 godine okupljamo se s istim ciljem da pomognemo decu ometenu u razvoju, koja žive u manastiru Svete Petke kod Izvora. Trenutno monahinje se staraju od 93 dece, koja su psihički ili fizički nesposobna da se sama brinu o sebi. Pomoć koju im šaljemo svih ovih godina njima zaista puno znači, a vi koji ste tokom posete Srbiji, obišli manastir, videli ste i sami koliko mališani sada imaju bolje uslove za život i neophodnu medicinsku pomoć koju zaslužuje svako ljudsko biće - rekao je protonamesnik Milić Rakić.

Tokom prošlogodišnje paraćinske večeri sakupljeno je i poslato u manastir Sveta Petka 26.971 dolara.

 

Kupovina automobila

 

Prisutnima se obratio motorista Slobodan Vukojević, koji je sa prijateljem Radmilom Stevanovićem iz Srbije, nedavno završio 50-to dnevni obilazak Australije na motociklu u humanitarnoj akciji "Ride Donjn Under", namenjene za pomoć deci u Vrnjačkoj Banji i Trsteniku.

- Pokušavamo da prikupimo dovoljno donacija za kupovinu automobila, koji bi služio za prevoz hrane u pet vrtića i tri osnovne škole za decu ometenu u razvoju - rekao je između ostalog Slobodan Vukojević, navodeći da su do sada prikupili blizu 13.000 dolara.

- Hvala vam svima koji dolazite i podržavate ovo veče. Među vama su i oni koji tu još od pokretanja Paraćinske večeri. Lepo je što se ova humanitarna akcija proširila i u Sidnej, pa je tamo prošle godine gospođa Silvija Stojkov organizovala Moravsko veče, na kojoj su sakupili 11.300 dolara za manastir Svete Petke - istakao je protonamesnik Rakić.

 

Kao i prethodnih godina za posetioce večeri primljen je veliki broj paraćinskih specijaliteta. Vredna grupa žena, većinom iz Paraćina, danima se pripremala ze veče, a u subotu od jutarnjih sati prionula je na veliki posao kako bi dočekali goste.

Iako je već u godinama gospođa Vera Kostić kaže da nije mogla da propusti još jednu plemenitu akciju u Rokbenku.

 

Pomoć iz Kanade

 

Naredno Moravsko veče u Sidneju, istakao je sveštenik Rakić, održaće se 25. aprila 2015, a uzvratnu posetu su najavili i organizatori Paraćinske večeri iz Melburna.

- Akciji pomoći manastiru Svete Petke u Paraćinu pridružila se i organizacija "28. jun" iz Kanade, koja je štićenicima poslala kamion pun higijenskih paketa i medikamenata. Nešto se zaista lepo i čudno dešava, da se o manastiru Svete Petke pročulo tako daleko - istakao je protonamesnik crkve iz Rokbenka.

- Od prvog dana sam uključena u organizaciju Paraćinske večeri. Nema tajne u uspehu ove akcije, jer se radi od srca i iz ljubavi. Svako pomogne onako kako najbolje zna i može. Uspeli smo da zajedno pomognemo da nesrećna deca imaju makar lepši život.

 

Više puta sam bila u manastiru Svete Petke, sada imaju sve neophodne uslove za život, dok je ranije bilo teško. Puno mi je srce kada znam da će ovu akciju nastaviti i mlađi, mi smo tu da svojim savetima - ispričala nam je Vera Kostić.

 

I njena kćerka Slavica Kostić-Peurača, kaže da Paraćinsko veče iz godine u godinu dobija na značaju, a da će planirano proširenje crkvene sale u Rokbenku pomoći da dođe više ljudi.

- To je dokaz da radimo pravu stvar i da akcija ima veliko poverenje među našim ljudima. Uvek se traži karta više, a nažalost nismo mogli sve zainteresovane da primimo. Lepo je što se u organizaciju priključuje i sve više mladih - smatra Slavica.

Vredne žene žurile su po sali da posluže posetioce domaćim pogačama, kajmakom, paraćinskim jelima i brdom kolača. Među oko 400 gostiju prisustvovali su i iguman Teodor iz manastira Sveti Sava u Ilajnu i sveštenik Borislav Petrović, kao i predstavnici crkvenih opština, srpskih organizacija i sponzora koji su pomogli organizaciju.

Tokom večeri prisutne je svojom muzikom zabavljao lokalni orkestar Laki Bend sa pevačima Ružicom Jondić, Sanjom Đukić i Rajkom Simićem.

 

Uz slogu, sve možemo

 

Gospođa Dara Lukić imala je 21 godinu kada je organizovano prvo Paraćinsko večere. Danas kaže da je ponosna što na Paraćinsko veče, nikada nije pao ni gram sumnje da se sredstva ne koriste u prave svrhe. Dokaz je smatra, poverenje koje su godinama izgradili, ali i svedočenja svih onih, koji su imali mogućnost da posete decu i monahinje manastira u Izvoru kod Paraćina.

- Kako da nam bude teško da poslužimo naše dobre ljude, koji su došli da pomognu bolesnu decu. Održali smo tradiciju i kada je naš pokojni prota Dušan Rakić sa porodicom pet godina bio nazad u Srbiji, nas desetak porodica je organizovalo ovo veče. Dali smo jedan lep primer svima, šta slogom može da se postigne - rekla je za "Vesti" Dara Lukić.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.