Vukovi dani za srpske đake

Izvor: Vesti-online.com, 01.Dec.2014, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukovi dani za srpske đake

Najmlađi učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u Cirihu, koja se izvodi u školama Sihlfeld i Šemtler bili su na prvoj edukativnoj radionici Vukovi dani u okviru projekta Značajne ličnosti naše prošlosti. Radionicu su osmislili i organizovali njihovi profesori mr Miško Jovanović i Jasna Radojičić.

Najmlađi uče o Vuku: Đaci sa svojim profesorima

 

Ovo je bila jedna u nizu kareativnih radionica koju organizuju nastavnici dopunske nastave u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Cirihu, kao bi kod učenika razvijali svest o svom nacionalnom i kulturnom identitetu kroz proučavanje najvrednijih dela srpske kulturne baštine.

Tema radionice bila je rad i stvaralaštvo Vuka Stefanovića Karadžića, koji je bio značajna ličnost za Srbe i srpsku književnost. Izuzetno daroviti stvaralac sa bogatom biografijom, koji je sa sobom ostavio mnoga dela, srpski filolog, reformator srpskog jezika, sakupljač narodnih umotvorina i pisac srpskog rečnika.

 

Logičko razmišljanje

Pokazatelji da je radionica bila isplanirana i uspešno didaktičko-metodički osmišljena su upravo reakcije učenika. Oni su radionicu doživeli kao vid igre, maštanja, nadmudrivanja, kroz raznovrsne pitalice, zagonetke, brzalice, razbrojalice. Tako su iskazali veliku kreativnost, maštovitost i logičko razmišljanje.

Mr Miško Jovanović je održao zanimljivo predavanje o školstvu u Srbiji sa posebnim osvrtom na život i delo Vuka Kradžića. Đaci su se na zanimljiv način upoznali sa životom i delom velikog prosvetitelja kakav je Vuk bio, saznaju nešto više o reformama srpskog jezika, o azbuci koju koristimo i otkriju bogato narodno književno stvaralaštvo.

Predavanje je bilo povezano i sa elementima narodne tradicije, pa su učenici saznali i nešto više o životu nekada, enterijeru, starim predmetima (tronoška, bakrač, ćilim, gusle i dr.).

Profesorka Jasna je osmislila multimedijalnu prezentaciju Život i delo Vuka Kradžića, koja je bila sastvani deo uvodnog predavanja i podstakla radoznalost, motivaciju i angažovanost učenika.

Profesori Jasna i Miško su brižljivo isplanirali scenario radionice.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.