Vernici, najlepši ukras hrama

Izvor: Vesti-online.com, 30.Apr.2014, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vernici, najlepši ukras hrama

Protekle nedelje, na velikoj narodnoj svečanosti u Kalgariju, vladika Georgije, episkop Eparhije kanadske SPC, osveštao je novosagrađenu crkvu Sveti Simeon Mirotočivi. Vladika Georgije služio je svetu arhijerejsku liuturgiju, uz sasluženje ruskog episkopa Jova i ukrajinskog Ilariona iz Edmontona, kao i više sveštenika iz Kanade i Amerike.

Vladika Grigorije sa sveštenicima

 

Svečanom činu osvećenja nove crkve u Kalgariju prisustvovalo je više od >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 500 vernika, a ovaj dan biće zlatnim slovima upisan u anale srpske zajednice u Kalgariju jer je ostvaren dugo sanjani san o izgradnji novog hrama.

 

Tesli ulica u Kalgariju

Na banketu, kome su prisustvovali i otpravnik poslova Ambasade Srbije u Otavi Mirjana Šešum-Ćurčić, kao i četiri ministra iz provincijske vlade Alberte, pokrenuta je inicijativa da se ulica koja vodi ka novosagrađenoj crkvi u Kalgariju preimenuje u ime najvećeg srpskog genija Nikole Tesle.

Na ovoj velikoj svečanosti izabrani si kumovi Marjan i Stojanka Aćimović, koji su priložili 50.000 dolara u građevinski fond crkve.

- Hram jeste velelepan, imanje raskošno i uređeno kako valja, ali najlepši ukras hrama jesu upravo vernici koji su ga svojim prisustvom ispunili - naglasio je u nadahnutoj besedi vladika Georgije. - Izgradili ste hram, sada nastavite sebe duhovno da nadograđujete i dolazeći na sveta bogosluženja, duše svoje spasavate.

- Mnogo je primera kako je lepota i ljubav koja među nama vlada ganula čak i one koji do sada nisu bili deo crkve Božje - istakao je u svojoj besedi otac Obrad Filipović, sveštenik u ovoj crkvi, koga je vladika Georgije odlikovao pravom nošenja naprsnog krsta i zvanjem protojereja stavrofora.

Lomljenje slavskog kolača

 

- Ne mogu a da danas ne izrazim svoju najdublju zahvalnost svima koji su na bilo koji način uzeli učešća u ovom bogougodnom delu, ističući posebno volontere koji su ostvarili oko osam hiljada radnih sati. Posebnu zahvalnost dugujemo vladiki Georgiju, koji nas je savetovao i svojom arhijerejskom desnicom vodio u toku izgradnje.

 

Poruka nepoznatog dobrotvora

Otac Obrad Filipović je rekao:

- Nedavno mi je jedan čovek napisao sledeće pismo: "Oče Obrade, nisam vernik i u crkvu ne dolazim, ali kada sam slučajno naišao pored crkvenog imanja i video šta se izgradilo, bio sam ganut. Šaljem vam 1.500 dolara i molim vas moje ime ne objavljujte."

 

Želim da istaknem i nesebičnu pomoć u ovom velikom pooduhvatu koju su nam pružili Dragana Popović, dugogodišnja predsednica Kola srpskih sestara i Bratoljub Blagojević, predsednik naše crkveno-školske opštine - naglasio je u svojoj besedi protojerej stavrofor Obrad Filipović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.