Uz Kolo do lepšeg kola

Izvor: Vesti-online.com, 22.Okt.2012, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz Kolo do lepšeg kola

U Berlinu se od 23. do 25. novembra organizuje drugi seminar za obuku koreografa folklornih ansambala i svih onih koji žele da usavrše svoja znanja o našem narodnom igračkom, pevačkom i muzičkom blagu. Organizatori su Centar za proučavanje narodnih igara i pesama Srbije pri nacionalnom ansamblu Kolo i udruženje umetnika Balkan artists, koje deluje u sastavu Centralnog saveta Srba u Nemačkoj.U Berlinu se od 23. do 25. novembra organizuje drugi seminar za obuku koreografa folklornih ansambala >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i svih onih koji žele da usavrše svoja znanja o našem narodnom igračkom, pevačkom i muzičkom blagu. Organizatori su Centar za proučavanje narodnih igara i pesama Srbije pri nacionalnom ansamblu Kolo i udruženje umetnika Balkan artists, koje deluje u sastavu Centralnog saveta Srba u Nemačkoj.

Nacionalni ansambl Kolo  

- Raduje nas da smo za ovaj projekat pridobili eminentne stručnjake tako jakog partnera kao što je Nacionalni ansambl Kolo iz Srbije. Kolo je shvatilo naše potrebe i ovo je drugi u trogodišnjem ciklusu seminara za kvalifikaciju koreografa kulturno-umetničkih društava u Nemačkoj. Radi se o visokokvalitetnom seminaru, koji polaznike treba da osposobi za što uspešniji samostalni rad. Trogodišnji ciklus se završava ispitom i "sertifikatom za rukovođenje folklornog ansambla". Polaznici prvog seminara, koji su došli iz nekoliko evropskih zemalja, javljali su nam da su samo posle jednog seminara bili u stanju da postave svoje koreografije. To nas izuzetno raduje, jer naš cilj je da rukovodioce ansambala osposobimo za samostalni kvalitetni kreativni rad - kaže Slavica Kvintero-Marone iz Balkan artista.

 

Molbe za pomoć

- Već nekoliko godina Centralnom savetu Srba stižu molbe kulturno-umetničkih društava iz Nemačke da im se pomogne. Ovo je naš odgovor na te narasle potrebe i sve veće standarde kvaliteta. Pripremamo i više sličnih aktivnosti iz domena edukacije koja naša društva u Nemačkoj treba da obogate u njihovim sadržajima - poručuje Slavica Kvintero-Marone, koja je ujedno i potpredsednik Centralnog saveta Srba.

Na seminaru se ovoga puta uče i uvežbavaju igre i pesme iz Skopske Crne Gore i Dragačeva, kao i metode za uspešan pedagoški rad sa igračima različitog uzrasta. Kroz seminar će voditi koreograf Slavica Mihailović, etnomuzikolog Sanja Ranković i Zdravko Ranisavljević. Pored predavanja, polaznici će dobiti štampani materijal i posebno izrađene video i audio zapise za dalju upotrebu u svojim sredinama. Svaki naredni seminar će se odvijati po određenom edukativnom planu i programu i konstantno sistematski dopunjavati.

Pod pokroviteljstvom Centralnog saveta Srba, domaćin seminara je ove godine društvo srpsko-nemačkog prijateljstva "Vuk Karadžić - Braća Grim" iz Berlina. Na seminar mogu da se prijave igrači i rukovodioci ansambala stariji od 16 godina. Prijave se mogu poslati na mejl info@balkan-artists.com ili na telefon: +49 (0) 176-49 43 47 50.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.